schoppe perspectief 003hresol

De Praktijkschool voor Duurzaamheid bouwt en werkt aan een duurzaam en circulair leefsysteem voor mens, plant en dier, ter inspiratie van

• ondernemers
• scholen
• vrijwilligers
• recreanten

Kijk voor het actuele activiteitenaanbod ook per maand op de activiteitenkalender.

-----------------------------------------------------------------------------

Het cursusaanbod voor 2017 bestaat uit diverse educatieve activiteiten: van een dagdeel tot een week of zelfs 3 maanden. De inhoud ervan is geïnspireerd door de filosofie van verbondenheid met de natuur, Deep Ecology en de ontwerpprincipes van permacultuur.

 Het activiteitenaanbod voor 2017: 


Hieronder elke activiteit voorzien van een korte toelichting

Boerderijconcerten in seizoenssfeer 19 feb., 23 april, 24 juni, 4 aug., 24 sept.

img 0585

Inspiratie uit de natuur voor muzikale improvisaties

Een of meer keer per jaargetijde geeft Jan-Willem van de Velde een improvisatieconcert waarbij hij zich laat inspireren door natuurbeelden en gedichten van Nederlandse auteurs. Bezoekers kunnen ook een thema inbrengen waarop de pianist op improviseert.

Groene filosofie introductiecursus

10 & 24 mrt.,7 & 21 april,5 & 19 mei, 2 juni

cursuswerk_img_1940.jpg

Onderling gesprek belangrijk onderdeel

Samen inzicht krijgen in je eigen houding t.o.v. de natuur en het leefmilieu. Kennismaken met een aantal spraakmakende filosofen die over de relatie mens-natuur hebben nagedacht. In zeven ochtenden meer begrip van de huidige situatie van milieuvervuiling, klimaatverstoring en consumentengedrag. Tevens actieperspectief.


de (h)Eerlijke Eetclub 3-4 februari, 12-13 mei of 1-2 september


Gezonde, lekkere en veelkleurige salade, geplukt in de tuin

Een tweedaags gezond voedselweekend waarin kwaliteit centraal staat. Met de principes van Slow Food, achtergronden van de voedselproductie en aandacht voor de wijze van klaarmaken van een lekkere en verantwoorde maaltijd.


Wilgenstoelen maken en vlechten 18-19 februari (was 11-12 februari)

wilgentenenOnder deskundige leiding gaan we leren hoe je met simpele materialen (vers hout, wilgentenen) een stevige (buiten) stoel kunnen maken. Je ondekt wat voor prachtig materiaal de wilgen ons leveren om allerlei voorwerpen van te maken.

 Cursus permacultuur in de moestuin 31 maart - 2 april

img_4175.jpg
 
Werken de vierkante meter
 
Steeds meer mensen raken vertrouwd met permacultuur, willen moestuinieren of hun stadstuin omzetten in een 'eetbare tuin'. Maar hoe pak je dat aan? Wat is dan die 'permacultuurmanier'? Waarin is het anders? Waar moet je op letten? Wat kun je op een klein oppervlak? Hoe leg je zo'n tuin aan?
 


Workshops geneeskrachtige zalf maken

25 april, 10 mei, 18 juli en 8 augustus

img 7398Samen goudsbloemblaadjes uitplukken voor de zalf

Het geeft veel voldoening als je in een ochtend ontdekt dat je zelf calendulazalf kunt maken met de blaadjes van goudsbloemen. Deze zalf bevordert het regeneratie-vermogen van de huid bij kleine verwondingen. Je krijgt het recept en een flesje zalf mee naar huis.


Workshops desembrood van spelt maken met boerenontbijt 

27 april, 6 & 26 juli en 7 augustus

img 1204

Ieders deeg voelt anders aan.

In een avond leer je de fijne kneepjes van het brood bakken met desem en gist. Met uitleg over de verschillende granen, het verschil tussen desem en gist en de kwaliteitsverschllen tussen spelt en tarwe. De volgende ochtend eet je het door jou zelf gemaakte brood op samen met de andere (max. 6) deelnemers. Kom je van ver, dan kun je een bed reserveren om de volgende ochtend aan het ontbijt te kunnen zitten.

Cursus 'Heel de bodem' 28-30 april

bodem

Ontdekkingstocht in de bodem

Inzicht krijgen in het belang van een gezonde en levende bodem. Dat een gezonde bodem een geweldige bijdrage aan de terugdringing van CO2 in de lucht kan leveren, is nog maar mondjesmaat bekend. Dit weekend wordt het je uit de doeken gedaan! Verder analyseren we een bodemmonster en krijg je tips om jouw bodem gezond te maken. 


Stilte en ontspanningsweekend 5-7 mei

img_9288.jpg

Heerlijk (be)spiegelen aan het water...

Een heerlijk weekendje er helemaal uit in een prachtige natuurlijke omgeving. Tijd voor bezinning, rust en heerlijk gezond eten. Her-adem en verken jezelf en alles wat er om je heen is in een ander ritme. Zo ontdek je wie je echt bent en wilt zijn. Gebruik de omringende natuur als spiegel voor jouw eigen proces.'Deep Ecology'  kennismakingsweekend 5 en 6 augustus

img 6037

Aandacht voor details in de natuur

Kennis maken met deze bijzondere filosofie, ontwikkeld door o.a. John Seed en Joanna Macy in de vorm van waarnemingsoefeningen in de natuur, kennis van de filosofische basis, het delen van ervaringen en gevoelens opgeroepen door de huidige staat van ons leefmilieu en een spel onder de titel "Council of all beings" waarin elke deelnemer de wereld gaat bekijken en benaderen vanuit het gezichtspunt van een ander wezen. Voor de meesten een unieke ervaring met grote, positieve impact op energiebalans en voorraad inspiratie... Lees de informatie over dit natuurbelevings- en deep ecologyweekend om je te kunnen inschrijven

 


Introductiecursus permacultuur 9-11 juni

wieden_in_de_aardbeien_img_5972.jpg

Samenwerken met de natuur

Kennis maken met de principes van permacultuur als ontwerpfilosofie. Begrip krijgen voor de ethische principes en de waarde van het ontwerpsysteem voor de wereld en je eigen tuin.

 

Workshops geneeskrachtige tinctuur maken

15 juni, 7 juli of 22 augustus

echenicea
Echinacea: basis voor Echinaforce

Tincturen zijn geneeskrachtige olien die gemaakt worden op basis van wilde kruiden. In een ochtend leer je de principes van het maken van tinctuur. Je krijgt het recept en een flesje tinctuur mee naar huis. Lees de benodigde informatie om je te kunnen inschrijven

 Workshop pizza-oven bouwen met leem 24-25 juni & 1-2 juli

workshop leemoven bouwen 381 8

Leem, een prachtig aards materiaal

Met een groep enthousiastelingen samen bouwen aan een leemoven waarin brood en pizza gebakken kan worden op hout.Lees meer over deze twee weekenden

Permacultuur-ervaringsmidweek 14-17 augustus

img 1518

Zagen,zagen,wiedewiedewagen, kan ook met zijn tweeen

Vier dagen intensief kennis maken met permacultuur-in-de-praktijk. Al doende kennis en ervaring opdoen op het terrein van de Stegge. Lees meer over deze week voor mensen die liever niet niet uit een boek leren

 


Quotes

"Dit weekend heb ik ervaren hoe belangrijk contact met de natuur dichtbij voor mij is."


Quotes

"Ik vond de praktijkoefeningen heel waardevol (zelf in de natuur een antwoord zoeken op een vraag of dilemma) maar soms vond ik ik het geheel ook wat 'zwaar', zowel qua materie als intensiteit (fysiek)."


Quotes

Jullie cursus was de herontdekking
van de verwondering over                                                                                                                            wilde plantjes in mijn jeugd                                                                                                                       naar het steeds
bezig zijn met kruiden nu.