Activiteiten

Open dagen

Op een aantal dagen in de zomer van 2018 gaat het hele terrein incl. de groente-, bloemen- en kruidentuin van Aarde-Werk de Stegge open voor belangstellenden. Zij krijgen een rondleiding in het duurzaam leefsysteem van boerderij 'de Stegge' en kunnen biologische jams, chutney, kruidenthee en vruchtensap drinken en kopen en daarnaast calendulazalf en st Jansolie. Voor broodliefhebbers is er speltmeel te koop. Eerstvolgende open dag: zondag 17 juni onder de titel "Lekker naar de boer". Openingstijden: van 11-16 uur.

Meer informatie


Wat helpt op ons bedrijf? Nieuwe perspectieven voor je landbouwvraagstuk

Een stap verder met je bedrijfsvraag In de landbouw is het vaak zoeken geblazen. Hoe zorg ik dat het uit kan? Wat is er met m’n vee? Hoe regelen we bedrijfsopvolging? Wat kan ik verbeteren aan mijn bodem? Hoe blijf ik weerbaar onder de regelgeving? Nu omschakelen naar bio? Hoe hanteer ik de vraat aan dit gewas? Soms is het antwoord duidelijk. Maar vaak ligt het ingewikkelder. In deze workshop kan je oplossingsrichtingen vinden. Ingewikkelde vraagstukken op de boerderij worden helder. Door er anders naar te kijken, kan je vinden waar je al een tijd naar zocht. Jouw eigen bedrijfsvraag staat centraal. Of het nu gaat om knelpunten op het land of met je vee. Vraagstukken met ketenpartners of rondom bedrijfsopvolging. Ook langslepende lastige zaken die maar niet opgelost raken kunnen aan bod komen. 

Meer informatie


workshop Aan de slag met de energietransitie

Winterwijk 2030 energieneutraal: werk aan de winkel!

De ambitie is groot, de uitdaging ook: in 2030 energieneutraal. Hoe boxen wij dat in ons bedrijf voor elkaar? 

Starterskit voor krachtige aanpakken

Workshop in voorbereiding

 Meer informatie volgt

Meer informatie


NLDoet werkdagen 9+10 maart

Op 9 en 10 maart kunnen vrijwilligers komen meehelpen bij het klaar maken van de grond voor een te plaatsen groentekas. Daarnaast worden groentebedden lenteklaar gemaakt. We willen t.z.t. een aantal groenten leveren aan Ekoplaza, zodat mensen lokale bioproducten kunnen kopen. U bent beide dagen welkom van 9.30u.-16.30u.

Meer informatie


Boerderijconcerten in de sfeer van het seizoen

Elk jaargetijde geeft Jan-Willem van de Velde een of meer improvisatieconcerten op de vleugel, geinspireerd door de sfeer en het weer van het seizoen. Poezie van Nederlandse dichters over het jaargetijde vormt een inspiratiebron. Bezoekers kunnen ook zelf een thema of suggestie geven waarop de pianist improviseert. De aanvang op zondagmiddagen is 15 uur, op de avonden 20.00 uur.

Toegangsprijs: 10 euro.

Volgende data: zondagmiddag 18 februari (winter), zaterdagvond 12 mei (lente), zatergavond 14 juli (zomer), zaterdagavond 4 augustus (zomer) en zondagmiddag 21 oktober (herfst).

Meer informatie


Minifestival BewustAchterhoek 2 september 12-16.30u.

Deze middag kun je kennis maken met inspirerende mensen die je laten ervaren hoe jij jouw leven kunt verrijken met behulp van alle je zintuigen. Denk aan Reiki, acupunctuur, natuurbeleving met bomen, werken met medicinale zalf en tinctuur, coaching met paarden, proeven van allerlei soorten thee.  

Meer informatie


Introductieweekend Natuurbeleving en Deep Ecology 18-19 augustus

In dit weekend leer je op nieuwe manieren jezelf te verbinden met de natuur om je heen. Door oefeningen in waarnemen en ervaren kom je dichter bij dat wat jou beweegt. Je merkt hoe bevrijdend het is met anderen te delen wat er in jouw hoofd en hart omgaat t.a.v. de toestand van ons leefmilieu. Je voelt je bevrijd van gedachten en gevoelens die je ongemerkt weggestopt hebt.

Meer informatie


Bouwen met levende wilgen

Dit weekend bouwen we ons eigen piratenschip met behulp van levende wilgentakken.

Meer informatie


Permacultuur introductiecursus 23-24 juni

Permacultuur is een ontwerpsysteem voor het duurzaam vormgeven van terreinen, installaties en lokale economische transacties. In deze cursus kom je heel veel te weten over het creëren van een duurzaam leefsysteem volgens principes van permacultuur. Je ziet hoe het leefsysteem van Aarde-Werk 'de Stegge' is opgebouwd en nog elk jaar wordt verrijkt.

Meer informatie


Workshop desembrood bakken met speltmeel 23 maart, 15 mei, 26 juli, 8+21 augustus, 25 oktober, 21 december

Wat ruikt er lekkerder dan een zelfgemaakt speltbroodje? Misschien heb je vaker gedacht: dat zou ik zelf willen kunnen. Hier is je kans om het in een avondworkshop te leren. De volgende ochtend geniet je van je zelf gemaakte brood bij een boerenontbijt.

Meer informatie


Workshop geneeskrachtige tinctuur maken 6 maart, 12 juli, 3 augustus, 11 september, 26 oktober

Bijna iedereen kent wel de bekende tinctuur 'Echinaforce', gemaakt van de 'rode zonnehoed', ofwel de Echinacea Purpurea. Tijdens de workshop maak je kennis met enkele bekende en veel voorkomende geneeskrachtige planten en hun werking. Ook leer je In deze workshop hoe je de tinctuur maakt en krijg je een flesje tinctuur naar keuze mee naar huis. 

Meer informatie


Permacultuur in de moestuin 17-18 maart

Steeds meer mensen raken vertrouwd met permacultuur, willen moestuinieren of hun stadstuin omzetten in een 'eetbare tuin'. Maar hoe pak je dat aan? Wat is dan die 'permacultuurmanier'? Waarin is het anders? Waar moet je op letten? Wat kun je op een klein oppervlak? Hoe leg je zo'n tuin aan?

 

Meer informatie


Workshop geneeskrachtige zalf maken 17 april, 21 juni, 31 juli, 23 aug., 24 okt.

We beginnen na de kennismaking met een wandeling door de tuin van boerderij de Stegge o.l.v.  Gea Boessenkool, permacultuurdocente. De wandeling eindigt met het verzamelen van de bloemen benodigd voor het maken van een geneeskrachtige zalf. We gaan vervolgens de stappen doorlopen van bloemen drogen, olie maken en uiteindelijk zalf maken. Uiteraard krijg je een potje zalf mee naar huis.

Meer informatie


Cursus heggen vlechten en verjongingskap

Oude ambachten herleven...op 27-28 januari en/of 10-11 februari

Natuurbeheer en verfraaien van het landschap gaan hand in hand..

In een weekend maak je kennis met het belang en de praktijk van basis-onderhoud op je terrein of in het bos dat je beheert. In de winter, voordat de sapstromen weer op gang komen, moeten bomen en struiken worden gesnoeid om zichzelf te kunnen verjongen en een gezonde vorm te krijgen. Verjongingskap verlengt de levensduur van een boom. In Engeland staan 2000 jaar oude linden die steeds weer gesnoeid zijn...

In dit weekend leer je er meer over door te doen onder deskundige begeleiding.brompton hedgelaying

Meer informatie


Workshop deodorant en tandpasta maken 27 mrt, 22 mei, 9 aug.

Stel je voor dat je geen dure deo meer hoeft te kopen, maar er zelf een kunt maken? En stel je voor dat je je eigen tandpasta voortaan kunt maken? Daarvoor organiseren wij een workshop.

Meer informatie


International Course on Soil fertility 8-9-september 2018

This course is open to english-speaking people form all over the world. Soil fertility and soil restoration are global issues. Therefore, we offer our regular course on soilfertility and soilrestoration this year in an international perspective.

This course is about the urgence of the restoratiion of soil fertility in the context of climate change and growing worldpopulation and is programmed around questions as:

how is soil formed?

which are the functions of soil?

Please bring your soil-sample(s) with you at the course if you are not travelling by plane!

You also take a soilsample at our place.

I can help you with pH and structure –issues.

Thank you for attending this course!

Meer informatie


Externe Verhuur

De schoppe is verhuurd voor een activiteit die door een andere organisatie wordt georganiseerd.

Meer informatie


Cursus 'Heel de bodem' 8-9 september

Hoe kun jij zorgen - op kleine en op grote schaal - voor het gezond maken van je bodem in je achtertuin, op je boerderij of in je volkstuin? Wat is daar voor nodig? Ook 2 jaar na het Jaar van de bodem is er alle reden om ons verder te verdiepen in wat er allemaal leeft in de bodem.

Dat een gezonde bodem zelfs een geweldige bijdrage aan de terugdringing van CO2 in de lucht kan leveren, is nog maar mondjesmaat bekend. Dit weekend wordt het je uit de doeken gedaan!

Meer informatie


Wilgenstoelen maken en vlechten 24-25 februari

Wie zou er niet trots zijn op een tuinstoel die hij of zij zelf gemaakt heeft met behulp van wilgentakken, zoals op bovenstaande foto? In twee dagen kun je binnenkort leren hoe je van verse wilgentenen zo'n stoel of bank kunt maken. Onder deskundige leiding gaan we leren hoe je met simpele materialen (vers hout, wilgentenen) een stevige (buiten) stoel kunnen maken.

Je kunt je wel alvast inschrijven met hulp van het inschrijfformulier.

We nemen contact met je op.

Meer informatie


Cursus groene filosofie 22 februari, 8+22 maart, 5+19 april, 3+17 mei

In de deze cursus maak je kennis met een manier om er chter te komen waarom je bepaalde keuzes maakt, dus wat er achter zit aan motieven, wensen, opvattingen en gewoontes. Daarbij gebruiken wij inzichten uit de belangrijkste ecologisch-filosofische stromingen en ontwikkel je vaardigheden in het praten over de huidige wereldwijde uitdagingen en leer je jouw eigen positie te benoemen t.a.v. de natuur en onze leefomgeving.

Meer informatie


Praktijkopleiding Permacultuur

Permacultuur beklijft pas echt als er integratie plaatsvindt van theorie en praktijk. Daarom bieden wij vanaf 30 maart 2018 een praktijkopleiding permacultuur aan van 9 wekeenden in 8 maanden, zodat je alle teeltseizoenen meemaakt.

Meer informatie


Workshop pizza-oven afbouwen met leem 1 juli (onder voorbehoud)

Met elkaar een pizza-oven bouwen met leem.... dat lijkt ons een groot plezier! De eerste fase is al afgerond. We hebben nu een weekend nodig om de oven gebruiksklaar te maken...Tegen betaling van de catering- en overnachtingskosten per weekend houden we een plekje voor je vrij, dus schrijf je snel in!

Max. 5 deelnemers.

Meer informatie


Permacultuur ervaringsweek 16-19 juli

Een  ruime midweek leven en bezig zijn in een permacultuuromgeving...
Een ervaring die je bijblijft, die je hoopvol kan stemmen en plezier kan geven in samen buiten bezig zijn, lekker en gezond eten van het land en ondertussen 'permacultuur aan het werk' te zien en er zelf deel aan hebben...

Vooral praktijk en beleving zullen centraal staan in deze week.

 

Meer informatie


Weekend lepels snijden van vers hout 26-27 mei.

Een weekend lang met elkaar de techniek van het lepelsnijden onder de knie krijgen. Meer dan genoeg tijd om de ins en outs van houtsnijden de revu te laten passeren. Onder het genot van lekkere maaltijden en in goed gezelschap. En dat op de mooie plek van de Aarde-Werk De Stegge in Winterwijk-Kotten.


Meer informatie


workshop pizza-oven 2017

Eerstvolgende activiteiten

Maak je eigen kerstbrood op 21-December-2018
workshop kerstbrood bakken met speltmeel op 21-December-2018

Bekijk al onze activiteiten op de Activiteiten kalender