Activiteiten

Open dagen

Op een aantal dagen in de zomer van 2017 gaat het hele terrein incl. de groente-, bloemen- en kruidentuin van Aarde-Werk de Stegge open voor belangstellenden. Zij krijgen een rondleiding in het duurzaam leefsysteem van boerderij 'de Stegge' en kunnen biologische jams, chutney, kruidenthee en vruchtensap drinken en kopen en daarnaast calendulazalf en st Jansolie. Voor broodliefhebbers is er speltmeel te koop. Eerstvolgende open dag: zondag 18 juni onder de titel "Lekker naar de boer". Openingstijden: van 11-16 uur.

Meer informatie


Boerderijconcerten in de sfeer van het seizoen

Elk jaargetijde geeft Jan-Willem van de Velde een of meer improvisatieconcerten op de vleugel, geinspireerd door de sfeer en het weer van het seizoen. Poezie van Nederlandse dichters over het jaargetijde vormt een inspiratiebron. Bezoekers kunnen ook zelf een thema of suggestie geven waarop de pianist improviseert. De aanvang op zondagmiddagen is 15 uur, op de avonden 20.00 uur.

Toegangsprijs: 10 euro.

Volgende data: zondagmiddag 18 februari (winter), zaterdagvond 12 mei (lente), vijdagavond 13 juli (zomer), zaterdagavond 4 augustus (zomer) en zondagmiddag 21 oktober (herfst).

Meer informatie


Introductieweekend Natuurbeleving en Deep Ecology 18-19 augustus

In dit weekend leer je op nieuwe manieren jezelf te verbinden met de natuur om je heen. Door oefeningen in waarnemen en ervaren kom je dichter bij dat wat jou beweegt. Je merkt hoe bevrijdend het is met anderen te delen wat er in jouw hoofd en hart omgaat t.a.v. de toestand van ons leefmilieu. Je voelt je bevrijd van gedachten en gevoelens die je ongemerkt weggestopt hebt.

Meer informatie


Permacultuur introductiecursus 09-11 juni

Permacultuur is een ontwerpsysteem voor het duurzaam vormgeven van terreinen, installaties en lokale economische transacties. In deze cursus kom je heel veel te weten over het creëren van een duurzaam leefsysteem volgens principes van permacultuur. Je ziet hoe het leefsysteem van Aarde-Werk 'de Stegge' is opgebouwd en nog elk jaar wordt verrijkt.

Meer informatie


Workshop desembrood bakken met speltmeel 23 maart, 15 mei, 26 juli, 8+21 augustus, 25 oktober, 21 december

Wat ruikt er lekkerder dan een zelfgemaakt speltbroodje? Misschien heb je vaker gedacht: dat zou ik zelf willen kunnen. Hier is je kans om het in een avondworkshop te leren. De volgende ochtend geniet je van je zelf gemaakte brood bij een boerenontbijt.

Meer informatie


Workshop geneeskrachtige tinctuur maken 12 juli, 3 augustus, 13 november

Bijna iedereen kent wel de bekende tinctuur 'Echinaforce', gemaakt van de 'rode zonnehoed', ofwel de Echinacea Purpurea. Tijdens de workshop maak je kennis met enkele bekende en veel voorkomende geneeskrachtige planten en hun werking. Ook leer je In deze workshop hoe je de tinctuur maakt en krijg je een flesje tinctuur naar keuze mee naar huis. 

Meer informatie


Permacultuur in de moestuin 17-18 maart

Steeds meer mensen raken vertrouwd met permacultuur, willen moestuinieren of hun stadstuin omzetten in een 'eetbare tuin'. Maar hoe pak je dat aan? Wat is dan die 'permacultuurmanier'? Waarin is het anders? Waar moet je op letten? Wat kun je op een klein oppervlak? Hoe leg je zo'n tuin aan?

 

Meer informatie


2e Bijeenkomst nieuwe Initiatieven Buitengebied Winterswijk 13 december 2017

Bijeenkomst Nieuwe initiatieven buitengebied (II)

&

Inloop WCL-projecten 2018

 

Op woensdag avond 13 december 2017 wordt bij de Praktijkschool voor Duurzaamheid “Aarde-Werk de Stegge" de tweede avond gehouden voor nieuwe initiatieven in het buitengebied van Winterswijk.

Een eerdere bijeenkomst is afgelopen 8 juni geweest.

 

Meer informatie


Workshop geneeskrachtige zalf maken 17 april, 21 juni, 31 juli, 23 aug., 23 okt.

We beginnen na de kennismaking met een wandeling door de tuin van boerderij de Stegge o.l.v.  Gea Boessenkool, permacultuurdocente. De wandeling eindigt met het verzamelen van de bloemen benodigd voor het maken van een geneeskrachtige zalf. We gaan vervolgens de stappen doorlopen van bloemen drogen, olie maken en uiteindelijk zalf maken. Uiteraard krijg je een potje zalf mee naar huis.

Meer informatie


Cursus heggen vlechten en verjongingskap

Oude ambachten herleven...op 27-28 januari en/of 10-11 februari

Natuurbeheer en verfraaien van het landschap gaan hand in hand..

In een weekend maak je kennis met het belang en de praktijk van basis-onderhoud op je terrein of in het bos dat je beheert. In de winter, voordat de sapstromen weer op gang komen, moeten bomen en struiken worden gesnoeid om zichzelf te kunnen verjongen en een gezonde vorm te krijgen. Verjongingskap verlengt de levensduur van een boom. In Engeland staan 2000 jaar oude linden die steeds weer gesnoeid zijn...

In dit weekend leer je er meer over door te doen onder deskundige begeleiding.brompton hedgelaying

Meer informatie


Workshop deodorant en tandpasta maken 27 mrt, 22 mei, 9 aug.

Stel je voor dat je geen dure deo meer hoeft te kopen, maar er zelf een kunt maken? En stel je voor dat je je eigen tandpasta voortaan kunt maken? Daarvoor organiseren wij een workshop.

Meer informatie


Externe Verhuur

De schoppe is verhuurd voor een activiteit die door een andere organisatie wordt georganiseerd.

Meer informatie


Ontspannings- en stilteweekend 5-7 mei

Een weekend voor jezelf om in rust  weer 'bij' te komen:

  • bij je zelf
  • bij wie je echt wilt zijn
  • bij je eigen natuur

Meer informatie


(h)Eerlijke Eetclub 12-13 mei, 1-2 september

Met een groep van maximaal 12 personen maken we kennis met de gezonde keuken. We maken heerlijke kwaliteitsgerechten die je lichaam optimaal voorzien van voedingsstoffen die bouwen aan een sterk immuunsysteem. Download de flyer

h_eerlijke_eetclub_training_begeleiders_mei_2017_v1.pdf

Meer informatie


Cursus 'Heel de bodem' 23-24 juni

Hoe kun jij zorgen - op kleine en op grote schaal - voor het gezond maken van je bodem in je achtertuin, op je boerderij of in je volkstuin? Wat is daar voor nodig? Ook een jaar na het Jaar van de bodem is er alle reden om ons verder te verdiepen in wat er allemaal leeft in de bodem.

Dat een gezonde bodem zelfs een geweldige bijdrage aan de terugdringing van CO2 in de lucht kan leveren, is nog maar mondjesmaat bekend. Dit weekend wordt het je uit de doeken gedaan!

Meer informatie


Netwerkbijeenkomst BewustAchterhoek

Kennis maken met duurzaamheid in de praktijk 29 juni 14uur

Donderdag aanstaande kun je kennismaken met het netwerk Bewust Achterhoek, ondernemers die werken aan gezondheid, bewustwording, duurzaamheid en voluit leven. Deelnemers aan de bijeenkomst krijgen een rondleiding over het terrein van de Praktijkschool voor Duurzaamheid en worden getracteerd op een interactieve lezing over wat duurzaamheid in theorie en praktijk inhoudt. Ook kun je enkele producten van de boerderij proeven. Aanvang: 14 uur, einde: 17 uur. adres: Geessinkweg 3, 7107 AR Winterswijk Kotten. Kosten: 12 euro.

 

Meer informatie


Wilgenstoelen maken en vlechten 24-25 februari

img 3007

Wie zou er niet trots zijn op een tuinstoel die hij of zij zelf gemaakt heeft met behulp van wilgentakken, zoals op bovenstaande foto? In twee dagen kun je binnenkort leren hoe je van verse wilgentenen zo'n stoel of bank kunt maken. Onder deskundige leiding gaan we leren hoe je met simpele materialen (vers hout, wilgentenen) een stevige (buiten) stoel kunnen maken.

Je kunt je wel alvast inschrijven met hulp van het inschrijfformulier.

We nemen contact met je op.

Meer informatie


Cursus groene filosofie 22 februari, 8+22 maart, 5+19 april, 3+17 mei

In de deze cursus maak je kennis met een manier om er chter te komen waarom je bepaalde keuzes maakt, dus wat er achter zit aan motieven, wensen, opvattingen en gewoontes. Daarbij gebruiken wij inzichten uit de belangrijkste ecologisch-filosofische stromingen en ontwikkel je vaardigheden in het praten over de huidige wereldwijde uitdagingen en leer je jouw eigen positie te benoemen t.a.v. de natuur en onze leefomgeving.

Meer informatie


Praktijkopleiding Permacultuur

Permacultuur beklijft pas echt als er integratie plaatsvindt van theorie en praktijk. Daarom bieden wij vanaf 27 maart 2017 een praktijkopleiding permacultuur aan van 3 maanden.

Meer informatie


Workshop pizza-oven afbouwen met leem 1 juli (onder voorbehoud)

Met elkaar een pizza-oven bouwen met leem.... dat lijkt ons een groot plezier! De eerste fase is al afgerond. We hebben nu een weekend nodig om de oven gebruiksklaar te maken...Tegen betaling van de catering- en overnachtingskosten per weekend houden we een plekje voor je vrij, dus schrijf je snel in!

Max. 5 deelnemers.

Meer informatie


Permacultuur ervaringsweek 16-19 juli

Een  ruime midweek leven en bezig zijn in een permacultuuromgeving...
Een ervaring die je bijblijft, die je hoopvol kan stemmen en plezier kan geven in samen buiten bezig zijn, lekker en gezond eten van het land en ondertussen 'permacultuur aan het werk' te zien en er zelf deel aan hebben...

Vooral praktijk en beleving zullen centraal staan in deze week.

 

Meer informatie


Weekend lepels snijden van vers hout 3/4 feb.

Een weekend lang met elkaar de techniek van het lepelsnijden onder de knie krijgen. Meer dan genoeg tijd om de ins en outs van houtsnijden de revu te laten passeren. Onder het genot van lekkere maaltijden en in goed gezelschap. En dat op de mooie plek van de Aarde-Werk De Stegge in Winterwijk-Kotten.


Meer informatie


Leven en werken in het buitengebied van Winterswijk

Heb je een leuk, slim, gek of bijzonder plan voor het Buitengebied?

 Kom dan op 8 juni 2017 naar de avond: “Leven en werken in het Buitengebied van Winterswijk.”

Deze avond is een initiatief van stichting WCL Winterswijk en is bedoeld om mensen die plannen en ideeën voor het buitengebied hebben met elkaar in contact te brengen.

Iedere geïnteresseerde is welkom.

 Op deze avond:

  • worden ideeën door initiatiefnemers gepresenteerd en besproken
  • is er gelegenheid om ideeën te versterken of te verduidelijken en kunnen er eventueel vormen van samenwerking ontstaan
  • geeft WCL informatie over mogelijkheden en onmogelijkheden voor subsidies en fondsen, als dat van toepassing kan zijn voor een idee
  • geeft WCL waar nodig inzicht in bestaande initiatieven en projecten als daar een mogelijkheid ligt om een plan haalbaarder te maken

 

De avond is open voor alle geïnteresseerden, ongeacht of je met een idee komt of niet. Aanmelden is niet verplicht, maar wel gewenst. Meld je aan via onderstaand inschrijfformulier.

Heb je een idee dat je zou willen presenteren: meld je dan in elk geval aan, dan kunnen we tijd voor je presentatie inplannen.  Geef in het opmerkingen- veld aan dat je ene plan wil presenteren of met anderen bespreken.

 Na afloop van de presentaties en besprekingen is er de gelegenheid om met een drankje verder te praten en mogelijk interessante contacten te leggen.

De entree is gratis.

Praktisch:

8 juni 2017, welkom 19.30 uur, start 20.00 uur. Afronden uiterlijk  22.30 uur.

Vragen ? Stuur een mailtje naar

Wim Korsten , Gea Boessenkool of Arie Schoemaker

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Meer informatie


Boerderijconcert in wintersfeer

Op 19 februari geeft Jan-Willem van de Velde een pianoconcert in wintersfeer. Hij improviseert op winterse thema's en gebruikt enkele gedichten van Nederlandse dichters om zich te laten inspireren.

Meer informatie


Boerderijconcert in lentesfeer

Op 23 april geeft Jan-Willem van de Velde een pianoconcert in lentesfeer. Hij improviseert op voorjaarsthema's en gebruikt enkele gedichten van Nederlandse dichters om zich te laten inspireren.

Meer informatie


Boerderijconcert in zomersfeer

Op 24 juni geeft Jan-Willem van de Velde een zomerconcert. Hij improviseert op thema's ontleend aan de zomer, evenals enkele gedichten van Nederlandse dichters.

Meer informatie


Boerderijconcert in zomersfeer 4 aug

Op 4 augustus geeft Jan-Willem van de Velde een zomerconcert. Hij improviseert op thema's ontleend aan de zomer, evenals enkele gedichten van Nederlandse dichters.

Meer informatie


Boerderijconcert in herfstsfeer

Op 24 september geeft Jan-Willem van de Velde een herfstconcert. Hij improviseert op thema's ontleend aan het najaar, evenals enkele gedichten van Nederlandse dichters die op de herfst betrekking hebben.

Meer informatie


workshop pizza-oven 2017

Eerstvolgende activiteiten

Cursus heggen vlechten en verjongingskap op 27-Januari-2018
Weekend lepels snijden met vers hout op 03-Februari-2018
Cursus heggen vlechten en verjongingskap (2) op 10-Februari-2018
Boerderijconcert met winterpoezie op 18-Februari-2018
Cursus groene filosofie ochtend 1 op 22-Februari-2018

Bekijk al onze activiteiten op de Activiteiten kalender