schoppe perspectief 003hresol

 

De Praktijkschool voor Duurzaamheid is er om te bouwen en werken aan een duurzaam en circulair leefsysteem voor mens, plant en dier, ter inspiratie van

• ondernemers
• scholen
• vrijwilligers
• recreanten

 


Nieuwe perspectieven voor jouw landbouwvraagstuk.

Introductieworkshop op 8 maart 10-17 uur

Een stap verder met je bedrijfsvraag In de landbouw is het vaak zoeken geblazen. Hoe zorg ik dat het uit kan? Wat is er met m’n vee? Hoe regelen we bedrijfsopvolging? Wat kan ik verbeteren aan mijn bodem? Hoe blijf ik weerbaar onder de regelgeving? Nu omschakelen naar bio? Hoe hanteer ik de vraat aan dit gewas? Soms is het antwoord duidelijk. Maar vaak ligt het ingewikkelder. In deze workshop kan je oplossingsrichtingen vinden. Ingewikkelde vraagstukken op de boerderij worden helder. Door er anders naar te kijken, kan je vinden waar je al een tijd naar zocht. Jouw eigen bedrijfsvraag staat centraal. Of het nu gaat om knelpunten op het land of met je vee. Vraagstukken met ketenpartners of rondom bedrijfsopvolging. Ook langslepende lastige zaken die maar niet opgelost raken kunnen aan bod komen. 

 

De workshop is gebaseerd op een methode die verbanden en kringlopen verheldert. Elk landbouwbedrijf is immers als een organisme dat niet los van z’n omgeving functioneert. Net als in de natuur, zit de oplossing van een probleem vaak in de werkzaamheid van het juiste verband. Dat herkennen en aanpakken is de kunst. De methode ‘systemisch werk’ helpt daar effectief bij. Dat merk je vanzelf door het mee te maken. 

Wat levert de workshop je op? 

Dat kan van alles zijn, bijvoorbeeld: • Antwoorden en verhelderende inzichten voor jouw bedrijfsvraag • Beter weten & snappen waar & waarom de schoen wringt op jouw boerderij/tuinderij • In kaart hebben in welke richting je oplossingen kan vinden (en waar niet) • Toets welke aanpak werkt (en welke niet), beter inschatten wat helpt Ook heel complexe of nog onheldere vragen kunnen een stap verder gebracht worden. 

Hoe, wat waar? Voor wie? Boeren & tuinders. Ook ketenpartners zijn welkom.

Doel? Bedrijfsvragen en –knelpunten van deelnemers beantwoorden.

Oogst? Inzicht in je bedrijfsvraagstuk en handvat voor oplossingsrichtingen.

Wanneer? Donderdag 8 maart 2018.

Waar? Aarde-Werk de Stegge, Winterswijk. 

Hoe laat? 10:00 – 17:00 uur. 

Kost dat? €50,- ex BTW (introductieprijs) inclusief boeren lunch, koffie & thee. 

Begeleiders? Herman-Jan Stroes is bio-tuinder en bedrijfscoach & trainer. Hanna Gordijn is coach, docent en bio-tuinder. Meedoen? 

Meld je aan met een aanmeldingsformulier met deze link. We nemen dan contact met je op voor toelichting en bevestiging.


 

Workshop jouw bedrijf aan de slag met de energietransitie

24 maart 10-17 uur

Winterswijk wil in 2030 energieneutraal zijn. Wat vraagt dat van mijn bedrijf? In deze workshop zoeken we kansrijke opties.

Meer informatie volgt.

 

Training 'Duurzaam ondernemen vanuit rust en reflectie'

Nu de schoppe (Achterhoeks voor schuur) volledig duurzaam verbouwd is tot cursus- en slaapaccomodatie, kunnen wij ondernemers ontvangen die zich willen orienteren op duurzaamheid in hun bedrijf. De motivatie en inspiratie die ondernemers uit de trainingen halen kan leiden tot een keuze voor hergebruik van materialen en recycling, maar ook over de mogelijkheden van zonne-energie, energiebesparing of duurzame bedrijfsprocessen. In een tweedaagse krijgen ondernemers de tijd en gelegenheid in alle rust zich te bezinnen op de toekomst van hun bedrijf in een context van prachtige omgeving vol natuur. De eigen verbinding met natuur en met de eigen diepere drijfveren staat centraal. Krachtig werkende oefeningen veelal in de buitenlucht brengen het reflectieproces in een stroomversnelling, waardoor een sterke inspiratie ontstaat die tot heldere acties leidt. Visie op de toekomst van bedrijf en maatschappij gaan hand in hand. De maatschappij staat op een keerpunt: doorgaan op de oude en bekende voet of kiezen voor een duurzame toekomst. De slinkende en steeds duurder wordende grondstoffen nopen tot een nieuwe benadering, een die ervoor zorgt dat de komende generaties ook een rijk leven kunnen hebben.

U kunt zich nu al als belangstellende voor deze training melden. Klik op contact/route rechtsbovenin het venster om uw bericht door te geven. Wij brengen u dan op de hoogte van data en bijzonderheden.


Bedrijfsuitjes en excursies

Het prachtige natuurterrein van boerderij de Stegge leent zich bijzonder goed voor een bedrijfsuitje of een excursie. Personeel van een bedrijf kan hier een dag doorbrengen en een aantal bijzondere ervaringen opdoen. Allereerst is er de moestuin met meer dan veertig verschillende groenten, een kruidentuin met heerlijk geurende kruiden die ieder van ons wel in een potje van zijn kruidenrekje heeft staan. Hier kun je de planten in levende lijve zien, voelen, ruiken en proeven.

aan de poel img 5564

Genieten van planten en groenten

Zonnepanelen en klaprozen 3836

Een team kan hier een aantal uren werken in de moestuin: wieden, miulchen, verspenen of wat er op dat moment van het jaar ook maar te doen is. Werkend in de tuin ontdekt iedereen wel iets over zichzelf dat hij of zij eerder nog niet had opgemerkt. Sommige taken worden in tweetallen uitgevoerd waardoor collega's nieuwe kanten van elkaar kunnen leren kennen. Aan het eind van de dag wordt een rondgang gemaakt om te zien wat elk groepje gedaan heeft. Het geeft een gevoel van trots en voldoening.

Rondleiding

img 3285

 

Deelnemers krijgen uiteraard een rondleiding van Gea en Jan-Willem, initiatiefnemers van het project over het terrein waar van alles te beleven is. Er staat een aantal bijzondere bouwwerken, kunstwerken waar je op kunt zitten of in klimmen.

rondleiding 5615

Luisteren, kijken...

Als het graan rijpt, is het heerlijk ergens een plekje te zoeken om stil te zitten en te kijken en te luisteren naar de magische wereld van een korenveld met spinnetjes, hommels, bijen, korenbloemen en nog veel meer wondertjes die een stadsmens tegenwoordig nergens meer te zien krijgt..

 

speltaren.jpg

 

Lunchen met speltbrood

De lunch wordt zoveel mogelijk gemaakt met producten van eigen erf: speltbrood, salades, soep met wilde kruiden. Werknemers plukken de kruiden en groenten zelf, waardoor het allemaal nog lekkerder smaakt.


Quotes

'Een boeiende en gevarieerde ontdekkingstocht, waarin je samen met anderen op weg gaat. Buiten in de natuur zijn, bespiegelingen, muziek, stukjes filosofie en de inbreng van je collega-ondernemers vormen daarbij de leidraad.' deelnemer training duurzaam ondernemen.Quotes

'Ik ontdekte de kracht van het leiderschap van Ghandi in mijzelf en was verrast over de kwaliteiten die ik in mezelf nog niet had herkend.' deelnemer training Duurzaam ondernemen vanuit rust en reflectie

 


Quotes

 'Nadat ik mijn scepsis over natuurbeleving als reflectiemoment had overwonnen was ik geraakt door de inspiratie. Ik kan hiermee verder.' deelnemer training duurzaam ondernemen vanuit rust en reflectie