schoppe perspectief 003hresol

 

De Praktijkschool voor Duurzaamheid is er om te bouwen en werken aan een duurzaam en circulair leefsysteem voor mens, plant en dier, ter inspiratie van

• ondernemers
• scholen
• vrijwilligers
• recreanten

 


Training 'Duurzaam ondernemen vanuit rust en reflectie'

Nu de schoppe (Achterhoeks voor schuur) volledig duurzaam verbouwd is tot cursus- en slaapaccomodatie, kunnen wij ondernemers ontvangen die zich willen orienteren op duurzaamheid in hun bedrijf. De motivatie en inspiratie die ondernemers uit de trainingen halen kan leiden tot een keuze voor hergebruik van materialen en recycling, maar ook over de mogelijkheden van zonne-energie, energiebesparing of duurzame bedrijfsprocessen. In een tweedaagse krijgen ondernemers de tijd en gelegenheid in alle rust zich te bezinnen op de toekomst van hun bedrijf in een context van prachtige omgeving vol natuur. De eigen verbinding met natuur en met de eigen diepere drijfveren staat centraal. Krachtig werkende oefeningen veelal in de buitenlucht brengen het reflectieproces in een stroomversnelling, waardoor een sterke inspiratie ontstaat die tot heldere acties leidt. Visie op de toekomst van bedrijf en maatschappij gaan hand in hand. De maatschappij staat op een keerpunt: doorgaan op de oude en bekende voet of kiezen voor een duurzame toekomst. De slinkende en steeds duurder wordende grondstoffen nopen tot een nieuwe benadering, een die ervoor zorgt dat de komende generaties ook een rijk leven kunnen hebben.

U kunt zich nu al als belangstellende voor deze training melden. Klik op contact/route rechtsbovenin het venster om uw bericht door te geven. Wij brengen u dan op de hoogte van data en bijzonderheden.


Bedrijfsuitjes en excursies

Het prachtige natuurterrein van boerderij de Stegge leent zich bijzonder goed voor een bedrijfsuitje of een excursie. Personeel van een bedrijf kan hier een dag doorbrengen en een aantal bijzondere ervaringen opdoen. Allereerst is er de moestuin met meer dan veertig verschillende groenten, een kruidentuin met heerlijk geurende kruiden die ieder van ons wel in een potje van zijn kruidenrekje heeft staan. Hier kun je de planten in levende lijve zien, voelen, ruiken en proeven.

aan de poel img 5564

Genieten van planten en groenten

Zonnepanelen en klaprozen 3836

Een team kan hier een aantal uren werken in de moestuin: wieden, miulchen, verspenen of wat er op dat moment van het jaar ook maar te doen is. Werkend in de tuin ontdekt iedereen wel iets over zichzelf dat hij of zij eerder nog niet had opgemerkt. Sommige taken worden in tweetallen uitgevoerd waardoor collega's nieuwe kanten van elkaar kunnen leren kennen. Aan het eind van de dag wordt een rondgang gemaakt om te zien wat elk groepje gedaan heeft. Het geeft een gevoel van trots en voldoening.

Rondleiding

img 3285

 

Deelnemers krijgen uiteraard een rondleiding van Gea en Jan-Willem, initiatiefnemers van het project over het terrein waar van alles te beleven is. Er staat een aantal bijzondere bouwwerken, kunstwerken waar je op kunt zitten of in klimmen.

rondleiding 5615

Luisteren, kijken...

Als het graan rijpt, is het heerlijk ergens een plekje te zoeken om stil te zitten en te kijken en te luisteren naar de magische wereld van een korenveld met spinnetjes, hommels, bijen, korenbloemen en nog veel meer wondertjes die een stadsmens tegenwoordig nergens meer te zien krijgt..

 

speltaren.jpg

 

Lunchen met speltbrood

De lunch wordt zoveel mogelijk gemaakt met producten van eigen erf: speltbrood, salades, soep met wilde kruiden. Werknemers plukken de kruiden en groenten zelf, waardoor het allemaal nog lekkerder smaakt.


Quotes

'Een boeiende en gevarieerde ontdekkingstocht, waarin je samen met anderen op weg gaat. Buiten in de natuur zijn, bespiegelingen, muziek, stukjes filosofie en de inbreng van je collega-ondernemers vormen daarbij de leidraad.' deelnemer training duurzaam ondernemen.Quotes

'Ik ontdekte de kracht van het leiderschap van Ghandi in mijzelf en was verrast over de kwaliteiten die ik in mezelf nog niet had herkend.' deelnemer training Duurzaam ondernemen vanuit rust en reflectie

 


Quotes

 'Nadat ik mijn scepsis over natuurbeleving als reflectiemoment had overwonnen was ik geraakt door de inspiratie. Ik kan hiermee verder.' deelnemer training duurzaam ondernemen vanuit rust en reflectie