Zonnepanelen voor een bedrijfszekere toekomst met schone stroom

Omdat ondernemers vooruitkijken, laten steeds meer bedrijven zonnepanelen op hun gebouw leggen. Ook zijn velen geinteresseerd in de mogelijkheden van biomassa als brandstof, bijvoorbeeld om te stoken in een cvketel. Dit alles vanuit de zekerheid dat de fossiele brandstoffen steeds duurder zullen worden. Op het terrein van Aarde-Werk de Stegge kunnen ondernemers een beeld krijgen van de werking en opbrengst van zonnepanelen en binnenkort ook houtgestookte cv bekijken.

Grafieken

Hieronder laten we een paar grafieken zien. Die geven een goed beeld van de wisselingen en tevens de stabiele stijgingen en dalingen in de zonopbrengst van lente tot winter. Eerst het stroomgebruik in de afgelopen 2x12 maanden. De pieken in augustus en september 2010 ( kolom 12 en 13) zijn veroorzaakt door het tijdelijke gebruik van een elektrische machine die we nodig hadden om de tarwe te drogen in de hooiberg. Het graan was in een natte periode geoogst en kon niet verwerkt worden voordat het gedroogd was. Het gemiddelde stroomgebruik is het eerste jaar per dag bijna 3 kWh uur hoger geweest dan in het tweede jaar. Dit had te maken met de vervanging van de 15 jr oude inbouwkoelkast door een vrijstaand A+ apparaat en de vervanging van de inbouwvrieskast, net zo oud, door een vrijstaand A++ apparaat. De gekzoen modellen hebben een dikkere wand en behalen daardoor een hogere isolatiegraad. Daarnaast hebben we de close-in boiler uit het keukenkastje laten weghalen en de warmwaterkraan aan laten sluiten op de CV-combiketel. Ook een mindere bezetting van het radhuisje speelde een rol bij de verlaging van het energiegebruik. Hieronder dus het overzicht van het stroomgebruik in jaar 1 en 2. Elke kolom staat voor een halve maand. Kolom 1 is dus maart 2010, kolom 24 is februari 2011.

stroom jaar 1

Stroomgebruik jaar 2: ruim 700 kWh minder

verbruik jaar 2

Zonopbrengst jaar 1

Hieronder kun je in de grafieken van het eerste en tweede jaar zien hoeveel minder de zon in het voorjaar van 2010 geschenen heeft t.o.v. 2011. Het voorjaar van 2011 was qua zon fantastisch. Voor de tuin was het ee kleine ramp, vooral doordat er nauwelijks regen gevallen is.

opbrengst jaar 1

Zonopbrengst tweede jaar ruim 300 kWh hoger

Hieronder volgt de zonopbrengst per halve maand van de afgelopen 12 maanden met daaronder de jaartotalen.

opbrengst jaar 2

Alle cijfers van jaar 2 in 1 grafiek

Hieronder zie je zowel zonopbrengst, CO2-besparing als het stroomgebruik per halve maand in het afgelopen jaar van mrt 2011- feb. 2012 in een grafiek.

grafiek zon stroom en CO2

Cijfers van twee jaar onder en naast elkaar

De kolommen hieronder geven je de gelegenheid per maand de twee jaren te vergelijken, zowel qua stroomrbruik als qua zonopbrengst. Hier kun je goed zien hoe groot de verschillen per periode en jaar kunnen zijn.

grafiek jaartotalen

CO2-besparing en  terugwinning euro's

Bij een opbrengst van 3474 kWh werd er 2779 kg aan CO2-uitstoot bespaard. Onze stroom wordt niet immers opgewekt met behulp van kolen of gas. De financiele voordelen komen neer op 46 ct. per kWh. Een kWh kost 23 ct. Met de SDE-subsidie legt de overheid 23 ct per kWh bij. Elke maand wordt een vast bedrag van ruim 66 euro overgemaakt op onze rekening. We verdienen dus ruim 750 euro per jaar terug met behulp van de subsidie en ruim 750 euro doordat de meter terugdraait.

 

 
 
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   

Promotie zonne-energie in de Achterhoek

 zonnepanelen op aardappelafdak

Voor nieuwgierigen:  bekijk hieronder de zonopbrengst van alle maanden vanaf maart 2010.

zonopbrengst_maart_feb.xls

In februari 2009 besloten vijf boeren en andere agrarische ondernemers, allen deel uitmakend van het project 'BoerZoekt Buurvoor Zonnepanelen' om in de Achterhoek het gebruik van zonne-energie te gaan promoten: Zorgboerderij de Zonnebloem, Biologisch groentepakket-distributeur Distreko, biologische varkenshouderij 't Helder, tuinderij Aarde-Werk de Stegge, alle gevestigd in Winterswijk en boerderij Ruimzicht uit Halle. Inmiddels zijn bij de laatste twee de zonnepanelen geplaatst. De gemiddelde opbrengst van de 20 panelen bij Aarde-Werk de Stegge bedraagt vanaf 2 maart bijna 10 kWh. per dag. Volgens de prognose zal de zonnecentrale voor 75% voorzien in de stroombehoefte van de boerderij met een gemiddelde bezetting van 4 personen. Om tot 100% te geraken is inmiddels al gekozen voor vervanging van de vijftien jaar oude vrieskast door een nieuwe A++ vrieskast met een jaarverbruik van 135 kWh en dat is bijna een derde van de oude...De Praktijkschool voor Duurzaamheid heeft het Accoord van Groenlo mede ondertekend waarin organisaties en bedrijven beloven de CO2uitstoot te verminderen. Bekijk de grafieken van maart 2010 tot en met januari van 2011 in bovenstaand exceldocument.