Ontdekkingstocht door het Hier & Nu

Op een aantal  met Stegge-logo en 'Hier & Nu' gemarkeerde bordjes is een speciale belevingsroute uitgezet voor volwassenen die van de natuur houden. De volgorde kun je zelf kiezen met behulp van een handleiding in een rugzakje dat je voor € 5,- kunt huren.  Met het materiaal uit het rugzakje kun je bijzondere plekken op het terrein beter leren kennen. Speciale waarnemingsoefeningen helpen je in alle rust de kwaliteit van elke plek goed in je op te nemen en zo intensief te ervaren. Deze opdrachten zijn samen met Hanneke Verhulst van de Singing Body Company ontwikkeld en vormgegeven. Reserveer een rugzakje op tel. 06-48355663.

zitten in het graanveld, een bijzondere ervaring.img 5569

Zitten in het graan, een bijzondere belevenis...

Er zijn diverse plaatsen gecreeerd waar het goed toeven is, zoals de wilgenhut die langzaamaan zal dichtgroeien doordat de scheuten steeds langer zullen worden.Het geeft een gevoel van bescherming en geborgenheid als je erin staat. Het geeft bij warme dagen een heerlijke koelte.

wilgenhut img 6006

Bekijk bijgaand filmpje om te zien hoe zo'n wilgenhut wordt gemaakt.

https://youtu.be/sX3EI6pgm7Q

Achter op het terrein is een rustiek bankje bij de pomp geplaatst waar je kunt experimentern met water. Je zit beschut en hebt toch uitzicht op de gebouwen ophet terrein en op de poel en het graanveld. Het grasveld ernaast komt steeds meer beschut te liggen door de groeiende struikhaag. Dit ervaar je als een stiltegebied.

zitplek bij de pomp img 6120

Er zijn diverse bijzondere zitplekken gemaakt waar je tot rust kunt komen en bijzondere ervaringen kunt opdoen, zoals op het drie eikenpunt.

img 9765

Informatieborden over duurzaam leven

Op diverse plekken op het terrein staan informatieborden over duurzaam leven. Bij het helofytenfilter is de gang van het afvalwater in beeld gebracht via septic tanks, grind, zand terug voor hergebruik naar de toiletten en wasmachine. Ook is met emmers in beeld gebracht hoeveel drinkwater elke Nederlander gemiddeld per dag gebruikt voor eten en drinken, (af)wassen, toiletbezoek en douchen. Voor de meeste bezoekers onthullend.

elke emmer staat voor 10 liter per dag

Gemiddeld dagelijks gebruikt van elke Nederlander

Bij de bostuin of voedselbos wordt het kweken van vruchten en noten in zes lagen toegelicht. Bij een gat in de akker, de es,  kun je zien dat op de oorspronkelijke zandlaag in de loop van vele eeuwen ruim een meter teeltgrond is opgebracht door het jaarlijks uitrijden van mest uit de stallen. Op de leuning van de houten brug over de sloot is een tijdbalk geplaatst die in beeld brengt wat een enorme geschiedenis is voorafgegaan aan de aanwezigheid van de bezoeker op deze brug.

Tim schroeft tijdbalken op de brugleuning

Tim(merman) Hagen schroeft tijdbalken op brugleuning

Ontdekkingsroutes voor kinderen van verschillende leeftijden

Op het terrein kunnen kinderen zelf zoeken naar interessante plekjes, onverwachte uitdagingen en verstopplekken tussen verschillende soorten groen. De wilgenkoepels zijn geschikt om lekker in te liggen. De uitk'eik'stoel daagt uit tot klimmen. de poel tot kijken naar kikkers, padden en libellen. Maar er ligt ook een vlot waarop je kunt dobberen. Slootje springen kan ook, maar waar, dat moet je zelf uitzoeken. In de boomhut van het drie eikenpunt kun je stil onder de groene takken wachten op vogeltjes die bij je in de buurt komen zitten, tenminste als je heel stil kunt zitten...Terwijl de ouders hun natuurroute volgen, kunnen kinderen zeker wel een uur hun gang gaan.

Voor 4+, 8+ en 13+ zijn verschillende handleidingen bschikbaar. Met het hele gezin betaal je 15 euro  voor de gewenste tochten.