Blote voetenpad in Nationaal Landschap Winterswijk vanaf 1 juni open

In de lente van 2017 is er op het terrein een zogeheten 'blote voetenpad' aangelegd. Lopend over dit 'pad' kun je het Nationaal Landschap Winterswijk op een bijzondere manier ervaren en beleven. Dat landschap kenmerkt zich door kleinschaligheid, afwisseling, verscheidenheid in natuurlijke elementen, geriefbosjes, houtwallen en steilranden tussen lager gelegen weides en hoger gelegen essen (achterhoeks voor akkers). Onderweg vind je een aantal informatieborden die uitleg geven over de kenmerken van dit landschap, maar ook over kleinschalige duurzame technologie die op het terrein is toegepast, zoals zonnepanelen, een rietbed voor zuivering van afvalwater en een cvketel die op snoeihout uit de buurt gestookt wordt. Kosten: 5 euro p.p. kinderen 6-12jr. half geld. wekelijks van woensdag t/m zaterdag geopend van 10-16.00 uur,

blote voetenpad 2 img 3154

Voelen met je voeten...

Lees verder voor meer informatie

Onderweg ervaar je steeds een andere ondergrond: gras, houtsnippers, boomstammen, lemige bodem in de poelen. Ook zijn er diverse plekjes waar je de tijd kunt nemen om het landschap in je op te nemen, bijv. naast de aardappelschuur die vol ligt met zonnepanelen. Zittend naast het zonnedak kun je jezelf opladen met de energie van de zon.


 

img 2884

In het midden: weide, links en rechts: een hoger gelegen es

Met behulp van een routebeschrijving kun je een wandeling maken van ongeveer een uur, al kun je er ook veel langer over doen. Als je behoefte hebt op bepaalde plekken langer te zitten, liggen of dobberen, dan kun je dat gewoon doen.

Op blote voeten loop je anders door een landschap dan met schoenen aan: je raakt meer en meer verbonden met de grond, met de omgeving en het landschap. Op het terrein vind je diverse karakteristieken van het cultuurlandschap dat kenmerkend is voor de Achterhoek. Vroeger leefden er veel boeren met een beperkt aantal landbouwhuisdieren. Met vijf koeien , een paar varkens en twintig kippen kon een gezin in haar onderhoud voorzien. Niet te vergelijken met de bedrijven van vandaag waarbij een boerderij met 60 koeien klein is..

uitk-eik-stoel img 6439

Zitten op een uitk-eik-stoel

Voor mensen die een druk leven hebben of hun gedachten moeilijk stil zetten is het blote voetenpad een ideaal middel om dichter bij zichzelf te komen: je raakt meer uit je hoofd en meer in je lijf. 

dobberen op de poel img 3158

Een vlotje om te dobberen op de in 2009 gegraven poel in de wei

blote voetenpad a img 3160