Inspiratiebronnen 

Bij al ons werk laten we ons door een aantal bronnen inspireren. Een van de belangrijkste is die van de diepe ecologie, internationaal bekend als Deep Ecology. Dit is een platform van mensen die een aantal opvattingen en benaderingswijzen van de huidige ecologische crisis gemeenschappelijk hebben. Men vindt bijvoorbeeld dat alle wezens en soorten mogen groeien en bloeien. Dat kan alleen als de soort mens ruimte maakt voor andere soorten die nu in de verdrukking komen of zelfs al zijn uitgestorven onder invloed van het gedrag van de mens. Hoe kom je tot ander, duurzamer gedrag? Als je je identificeert met andere wezens, krijg je een ander beeld van onze wereld. Als je je bijvoorbeeld voorstelt hoe het is voor een koe om jouw kalfje niet zelf te kunnen voeden met jouw melk, omdat jouw kind snel na de geboorte wordt weggehaald om elders te worden klaargestoomd om ofwel snel tot biefstuk uit te groeien ofwel om melkproducent te worden, krijg je nieuwe inzichten. Velen veranderen hun gedragspatronen onder invloed van de deep ecology-oefeningen. Deze zijn geschikt  om dat vermogen tot identificatie te ontwikkelen. Wie zich verbindt met een boom, een plant of een dier is als vanzelf geneigd voor dit wezen te zorgen. Je herkent heel veel van jezelf in dat wezen. Elk wezen heeft inherente of intrinsieke waarde, dus onafhankelijk van het nut voor de mens.

Arne Naess, de ontwerper van de diepe ecologie, ontwikkelde een filosofisch denkconcept, waarbij je leert diepere vragen te stellen bij de huidige ontwikkelingen waaronder de zucht naar voortgaande economische groei, de zucht naar meer olie door steeds ontoegankelijker gebieden op te sporen of de permanente gekte van mode, hypes en werkstress. Naess woonde in de Noorse bergen en ging vaak voettochten maken. Hij adviseert ons geregeld te vertoeven in situaties van 'inherente waarde'. Dat zijn plekken waar je voelt dat je tot rust komt, waar je je een kunt voelen met al wat leeft en bestaat. Dat zulke plekken niet in pretparken en drukke binnensteden te vinden zijn zal iedereen begrijpen.

Naess ontwikkelde een methode om er achter te komen wat jouw uiteindelijke drijfveer is om te leven. Door bij bepaald gedrag (bijv. fietsen naar je werk) de waartoe?-vraag te stellen en bij het antwoord opnieuw de waartoe?-vraag te stellen kom je uiteindelijk bij iets waar geen waartoe meer mogelijk is. Dit is voor jou het hoogste doel, je missie. Als je dat begrip, die waarheid te pakken hebt, ga je terug 'naar beneden' met de steeds herhaalde vraag 'hoe (kun je dat realiseren)?'. Uiteindelijk kom je dan weer bij een gedrag waar je voor kiest. Het afleiden van een dagelijks gedrag uit een ultieme waarde beklijft, in tegenstelling tot alles dat voortkomt uit een moreel appel of een gebod. 

 

De grondleggers: Jan-Willem van de Velde en Gea Boessenkool

Wat in 2005 begon als een fietsvakantie in de Achterhoek, bleek het begin van een nieuwe fase te zijn in ons leven. Wij (Jan-Willem van de Velde en Gea Boessenkool) werden verliefd op dit prachtige plekje in het buitengebied van Winterswijk-Kotten. Een verliefdheid die zich inmiddels verdiept heeft tot een diepe en blijvende liefde en dankbaarheid hier te mogen wonen en werken. We kunnen hier onze droom, eens begonnen in het stadse Den Haag, verder realiseren en werkelijkheid maken: bouwen aan en werken in een zo duurzaam mogelijk leefsysteem voor mens, plant en dier.

 

overons

In 1995 volgden we beiden de Permaculture Design Course (PDC) bij Lea Harrison, georganiseerd door Fransjan de Waard op de Warmonderhof. Met de inspirerende lessen om de principes van een duurzaam systeem in je leven en werk toe te passen, zijn we sinds 1995 bezig geweest: in Stichting Aarde-Werk Den Haag en Aarde-Werk BV, later ook in Allesduurzaam.nl BV en nu dus bij Aarde-Werk de Stegge.

Op ons mooie stuk land (1,8ha) hebben we sinds 2006 gebouwd aan een duurzaam systeem, gebaseerd op de principes van de permacultuur. We kunnen nu grotendeels ons eigen voedsel verbouwen, in eigen elektriciteitsbehoefte voorzien, ons afvalwater op eigen terrein zuiveren en terugvoeren naar de toiletten in een eindeloze kringloop en gebruik maken van  grond- en regenwater van het terrein.

Naast deze 'feitelijke' toepassingen van duurzaam leven, inspireert ons het hier kunnen wonen en werken  vooral doordat we steeds dichter komen bij de vervulling van onze werkelijke behoeften die de diepmenselijk zijn;  geborgenheid in een overzichtelijke sociale context, gezonde en zuivere lucht, afwisseling van geluid en stilte, direct contact met de wetten van de natuur, ervaarbaar in regen, wind, koude en warmte, droogte en overvloedige nattigheid. Hoe langer we hier wonen, hoe meer we beseffen onderdeel en afhankelijk te zijn van de natuurlijke processen. We willen hier wonend en werkend een eigen geluid afgeven van de ongelooflijke mogelijkheden en rijkdom van de natuur en van de mens, zeker als de mens met de natuur samenwerkt.

Verder zonder mijn kameraad

Na een lange en vaak hoopvolle inspanning om gezond te blijven, heeft Jan-Willem uiteindelijk zich gewonnen moeten geven: zijn prostaatkanker, uitgezaaid naar zijn botten, maakte een leven van kwaliteit niet langer mogelijk. Op 29 december 2018 is hij overleden. Overal op het terrein blijft Jan-Willems werk en inspiratie voelbaar en zichtbaar, zo gaat hij toch mee in de verdere ontwikkeling van het terrein sindsdien.  

Samenwerken met de natuur

img 0095

In het prachtige coulissenlandschap herken je een bemoedigend signaal: het is mogelijk dat de mens intensief gebruik maakt van en impact heeft op de wilde natuurlijke gesteldheid van de aarde en er toch in samenwerking met de wetten van de natuur een prachtige mix van cultuur en natuur van kan maken: kijk maar hoe het coulissenlandschap van oudsher door boeren is opgebouwd door hun essen te omzomen met hakhoutbosjes waar alle hout groeit dat nodig is voor de boerderij-toepassingen in een hernieuwbare kringloop van kappen, snoeien en weer aangroeien. Hoe de essen in de loop der eeuwen hun bolle vorm hebben gekregen doordat boeren elk voorjaar de inhoud van hun potstal en ander organisch materiaal uitstrooiden op het land waarmee de grond weer 1 mm hoger werd, vooral op het midden van de bult. Wij Steggebewoners voegen nu de komende jaren ook een paar mm toe aan de reeds 1.25 m (1250 jaar) opgebracht grond op 'onze' es.

Het doet een mens goed in zo'n tijdsperspectief te werken en toch met beide voeten in deze tijd te staan en bij te dragen aan de verrijking van de biodiversiteit en de gezondheid van de bodem. 

img 3841

Gea Boessenkool, (09-02-1947 )

Mensen die ons geinspireerd hebben:

We ontvangen op deze plek graag kinderen en volwassenen om met hen onze kennis delen - en zo weer te vermenigvuldigen- die we de afgelopen decennia hebben mogen opdoen van mensen die ons hebben geinspireerd:

 • Dorothee Sölle
 • Thich Nhat Han
 • Lea Harrison
 • Wim Aspeslagh
 • Arne Naess
 • Ken Wilber
 • Fransjan de Waard
 • Sun Bear
 • Rudolf Bahro
 • Ullrich Melle
 • Francoise Lefebvre
 • Freek Boessenkool
 • Jan-Willem van de Velde

 

Steggeman Jan-willem

 in liefdevolle herinnering, Jan-Willem van de Velde (16-03-1949 - 29-12-2018). Eerstvolgende activiteiten

Herfst.... dat is de Kunst 31 oktober op 31-Oktober-2020
Permacultuur Ontwerpcursus met praktijk 5 op 06-November-2020
Permacultuur Ontwerpcursus met praktijk (slot) op 20-November-2020
Vilten engeltjes maken op 19-December-2020

Bekijk al onze activiteiten op de Activiteiten kalender