Zelfvoorziening heeft wereldwijde impicaties

2014-08-18

Afgelopen week hebben de cursisten bij de weekcursus 'Zelfvoorzienend Leven' ontdekt dat zelfvoorziening veel verder gaat dan je eigen tandpoeder maken zodat je geen dure tubes tandpasta meer hoeft te kopen. Je koopgedrag heeft wereldwijde gevolgen. Via de aankoop van voedingsproducten 'gebruik' je heel veel drinkwater indirect. Hetzelfde geldt voor vlees, kaas en melk: de impact is veel groter dan de meesten dachten. De voedselafdruk is nu een begrip. Wat je van dichtbij haalt, vraagt veel minder grondstoffen en energie.

Zelfvoorziening heeft wereldwijde impicaties
Ieder had haar eigen reden om mee te doen aan deze cursus. De een heeft een tuin, de ander een appartement met balcon, weer een ander is niet met voedsel verbouwen bezig. Die diversiteit gaf een kleurig beeld van mogelijke situaties. Praktisch is begonnen met het maken en bakken van speltbrood. Zo kon je leren hoe je zuurdesem kunt maken en bewaren.

img 0219

Brooddeeg kneden is niet knijpen maar eerder opvouwen en platdrukken

Zelfvoorziening betekent veelal ook inspelen op het weer en de omstandigheden. In dit geval moest het haverstro verspreid worden over de akker om vervolgens door de trakker met eg in de grond te worden gewerkt, samen met het wikkezaad.Dat was nodig omdat het stro al te nat was geworden om er nog baaltjes van te laten maken.

 img 0237

Samen het stro verspreiden over de akker, een nieuwe en inspannende klus

Verder kwam aan de orde het maken van calendulazalf, tincturen, tandenborstelpoeder, humus (van kikkererwten), (val)appelmoes. Ook zijn in de tuin bloemen geplukt om te laten drogen voor thee of tinctuur, is het nieuwe voedselbos bekeken en vergeleken met het eerst aangeplante bosje uit 2010. Uitgebreid is ook stilgestaan bij de verwerking van reststoffen: papier, glas, plastic,groente-,fruit- en tuinresten. Ervaringen met het hergebruiken van materialen, recyclen en upcyclen werden gedeeld. Gereedschap en messen slijpen en hout kloven is gedemonstreerd en uitgeprobeerd.

img 0256

Deelneemster schrijft brief aan zichzelf over 2 jaar...

Aan het einde van de week schreef ieder een brief aan zichzelf op 15 augustus 2016, in een terugblik op de afgelopen twee jaar vanaf het deelnemen aan deze cursus: zeer inspirerend. Vaak kwamen er concrete acties aan de orde die komend jaar hun beslag zullen krijgen. Bekijk ook het fotoboek over deze week.

Nieuwsbrief?

Schrijf u hier direct in voor onze digitale nieuwsbrief.
Quotes


Quotes

"Interessant om de spanning te voelen tussen ongezonde gewoonten en bewust gezond leven."'


Quotes

"Ik heb hier de bevestiging gekregen dat dit duurzame leven me goed doet."


Quotes

'Ik ben me bewust geworden van dat IK deel uitmaak van levende systemen en kan bijdragen aan de kringloop hierin.'


Quotes

'De permacultuurprincipes zijn niet alleen van toepassing op natuur, ook op je eigen leven.'


Quotes


Quotes

"Ik ga na deze week bewust duurzaam leven en ecologische producten gebruiken"


Quotes

"Echt een heel prettige balans in structuur en begeleiding, vrijheid en het werk, waardoor het echt een geheel is."


Quotes


Quotes

"Zeer positief, ontspannen, leerzaam, open, inspirerend, gezellig, lekker fysiek werk en intelligent gezelschap."