Weekend permacultuur en diepe ecologie maakt deelnemers blij

2010-09-20

Het introductieweekend over permacultuur en diepe ecologie heeft de deelnemers inspiratie gegeven voor hun dagelijkse leven. De een ziet mogelijkheden om met haar kinderen meer samen in de natuur te ondernemen en een ander kiest voor een leidersrol in zijn bedrijf op het gebied van duurzaamheid.  

Weekend permacultuur en diepe ecologie maakt deelnemers blij
 

Voor het eerst organiseerde stichting Aarde-Werk de Stegge een introductieweekend over permacultuur en diepe ecologie. Beide denk- en ontwerpsystemen raken in Nederland steeds meer bekend. De intensieve waarnemingsoefeningen met alle zintuigen uit de diepe ecologie bracht de deelnemers dicht bij hun verbinding met de omgeving en verdiepte zo de beleving van de natuur op het terrein van de biologische tuinderij. Een van de onderdelen was het je identificeren met een boom op het terrein. De keuze voor een favoriete boom hangt nauw samen met de visie en drijfveren van degene die de boom uitkiest.  Een deelnemer kon moeilijk een keuze maken en zocht steeds een volgende boom op, omdat de vorige net niet aan het ideale profiel voldeed. In het nagesprek bleek dat dit erg samenhangt met haar artistieke en creatieve aspiraties: steeds op zoek naar het ideale beeld, dat er natuurlijk nooit komt: Het streven naar perfectie zal blijven doorwerken. Een andere deelneemster vond rust en veiligheid bij de stam van een acacia. Deze stevige en sierlijke boom was een prachtig antwoord op haar grote verlangen naar evenwicht in haar nogal hectische dagelijkse leven. De deelnemers ontdekten dat in een bos alle elementen met elkaar samenwerken om het systeem 'bos' in stand te houden en te verrijken qua soorten. 

Permacultuur slaat aan

Ook was men gecharmeerd door de ontwerpprincipes van de permacultuur. In de evaluaties roemen de deelnemers de praktische toepasbaarheid, de eenvoud en slimheid van de permacultuurprincipes. Ze zien permacultuur als een begaanbare weg naar een duurzame toekomst. Ieder kan in eigen omgeving meteen aan de slag. Men waardeert de diepte van de filosofie van diepe ecologie, maar ook het ontbreken van dogma's. Men komt in contact met de eigen drijfveren en gevoelens van verwondering over de schoonheid van alles in de natuur. Het woord 'wakker' komt in een aantal verslagen voor. Een andere ontdekking van iemand was dat hij al veel ver der op weg was op het terrein van duurzaam leven en dus meer leiding kon nemen in zijn werksituatie i.p.v. te denken dat hij nog moet wachten op een leidinggevende of collega. Bijzonder verrrijkend waren ook de maaltijden: met superverse producten van het land waren de maaltijden overvloedig middelpunt van de cursus i.p.v. maagvulling tussen de werksessies door. Het samen klaarmaken van de maaltijd vormde een logisch geheel met de rest van de cursus. Zie de foto met de deelnemers aan het fornuis.

Ecologische voetafdruk confronterend en uitdagend tot actie

Het uitvoeren van de quick scan van de eigen impact op de aardse hulpbronnen was deels bekend, maar toch ook weer confronterend. Men had niet verwacht dat vliegreizen zo'n enomre impact hebben op ons leefmilieu: de energie van een vliegreis naar Athene is niet eens te compenseren door je gedrag gedurende een jaar te veranderen...In je eentje in een huis wonen verhoogt de voetafdruk aanmerkelijk, wat mensen kan aanzetten tot het meer samen gebruiken van voorzieningen of het samen in een gemeenschap wonen. In Nederland zijn diverse initiatieven van centraal wonen tot ecodorpen. Een van de deelnemers neemt zich voor voortaan alleen nog biologische producten te kopen, een ander gaat zes maanden op verschillende biologische boerderijen en tuinderijen in Europa werken. Ze wil leren hoe je je eigen voedsel kunt verbouwen. Een delneemster wil samen met anderen komen tot de oprichting van de werkgroep die gaat werken aan de omschakeling naar een samenleving die zonder olie kan functioneren. Het moet leiden tot oprichting van TransitionTown Winterswijk. Lees verder hierover op transitiontowns.nl.

Nieuwsbrief?

Schrijf u hier direct in voor onze digitale nieuwsbrief.
Quotes


Quotes

"Interessant om de spanning te voelen tussen ongezonde gewoonten en bewust gezond leven."'


Quotes

"Ik heb hier de bevestiging gekregen dat dit duurzame leven me goed doet."


Quotes

'Ik ben me bewust geworden van dat IK deel uitmaak van levende systemen en kan bijdragen aan de kringloop hierin.'


Quotes

'De permacultuurprincipes zijn niet alleen van toepassing op natuur, ook op je eigen leven.'


Quotes


Quotes

"Ik ga na deze week bewust duurzaam leven en ecologische producten gebruiken"


Quotes

"Echt een heel prettige balans in structuur en begeleiding, vrijheid en het werk, waardoor het echt een geheel is."


Quotes


Quotes

"Zeer positief, ontspannen, leerzaam, open, inspirerend, gezellig, lekker fysiek werk en intelligent gezelschap."