Weekend humisme opent de ogen

2014-10-14

Vijfentwintig deelnemers waren afgekomen op het weekend over bodemkwaliteit gegeven door Marc Siepman, uit de naaste omgeving maar ook zelfs iemand uit Kamperland. Marc wist duidelijk te maken hoe wezenlijk het bodemleven is voor de voedselkwaliteit.

Weekend humisme opent de ogen
 

 

Met talloze foto's maakte Marc Siepman duidelijk wat voor ongelooflijke diversiteit en kwantiteit aan bodemorganismen een gezonde bodem kan bevatten. Hieronder de openingssheet van Rebecca Hoskin.

img 0447

Moderne landbouw is het doodmaken van iets dat wil leven en het  in leven proberen te houden van iets dat wil


Een zwaar onderschat probleem in de huidige grootschalige landbouw en veeteelt is de verloederde kwaliteit van de bodem. Door jarenlange bewerking met ploeg en kunstmest (plus bestrijdingsmiddelen) is het bodemleven bijna geheel gedood, met als gevolg een enorme erosie en steeds vaker resistentie bij 'onkruiden' die men wil uitroeien. Een kruid komt volgens Marc Siepman op omdat er bepaalde stoffen in die bodem ontbreken en daarmee regelt de natuur a.h.w. dat de verstoorde balans hersteld wordt. Resistentiemanagement, zoals in 'De Boerderij' wordt aanbevolen is een doodlopende weg: je wint het nooit van de natuur door te blijven spuiten. In een gezond leefsysteem met grote biodiversiteit is geen plaagbestrijding nodig: plagen ontstaan in zo'n systeem niet. Plagen komen alleen voor in monocultures en de grootschalige landbouw (ook de biologische) grossiert daarin.

img 0453

Grote aandacht voor de informatiestroom door Marc Siepman

Dus zegt Marc: terug naar de basis, terug naar een gezonde bodem. Een gezonde bodem levert gezonde gewassen. Als mensen die gewassen eten krijgen we ook weer meer gezonde mensen met een immuunsysteem dat gevoed wordt door de noodzakelijke mineralen, sporenelementen en vitaminen die in het huidige voedselaanbod steeds meer zijn verminderd...Ruim de helft van de deelnemers wil een vervolgbijeenkomst om te praten over te ondernemen acties om dit gedachtengoed bekend te maken.

img 0454
Nieuwsbrief?

Schrijf u hier direct in voor onze digitale nieuwsbrief.
Quotes


Quotes

"Interessant om de spanning te voelen tussen ongezonde gewoonten en bewust gezond leven."'


Quotes

"Ik heb hier de bevestiging gekregen dat dit duurzame leven me goed doet."


Quotes

'Ik ben me bewust geworden van dat IK deel uitmaak van levende systemen en kan bijdragen aan de kringloop hierin.'


Quotes

'De permacultuurprincipes zijn niet alleen van toepassing op natuur, ook op je eigen leven.'


Quotes


Quotes

"Ik ga na deze week bewust duurzaam leven en ecologische producten gebruiken"


Quotes

"Echt een heel prettige balans in structuur en begeleiding, vrijheid en het werk, waardoor het echt een geheel is."


Quotes


Quotes

"Zeer positief, ontspannen, leerzaam, open, inspirerend, gezellig, lekker fysiek werk en intelligent gezelschap."