Open tuin trekt tuinliefhebbers en voedselkwekers

2011-07-31

Afgelopen zaterdag gaven diverse belangstellenden blijk van interesse in de gang van zaken bij de tuinderij en de rest van het terrein. De tarwekoekjes van eigen deeg, de kruidenthee en vruchtensiroopjes werden met smaak verorberd.Sommige bezoekers gingen met brood, meel en een passend recept voor koekjes en tarwebrood naar huis.

Open tuin trekt tuinliefhebbers en voedselkwekers
Zou je denken dat in de Achterhoek zaken als zelfvoorziening en biologische teelt en permacultuur wellicht nog niet erg in de belangstelling staan, zaterdag bleek dat de tuinderij van Aarde-Werk de Stegge een flinke groep belangstellenden trok. Zowel mensen die zelf nog of weer groente kweken in eigen tuin als mensen die geinteresseerd zijn in het concept dat perma(nente) (agri)cultuur biedt. Het antwoord op wat onkruid heet (beter OERkruid) lijkt eerder te liggen in meewerken met de gang van de natuur en geleidelijk een andere richting sturen. Zevenblad is ,althans de nieuwe loten, prima eetbaar als stamppot en het woekert bij geregeld knippen veel minder. Kweekgras lijkt voor de meeste tuinders een plaag, toch doet het goed werk door de grond los te maken. 

Volgens oud-Hagenaar Jan-Willem van de Velde, die de mensen  samen met zijn vrouw Gea Boessenkool rondleidde, kunnen bostuinen of fruitbossen een alternatief bieden voor de grootschalige en van olie afhankelijke landbouw. "Door steeds minder vlees of zuivel en steeds meer vruchten, noten en zaden te eten kan ieder bijdragen aan een duurzaam houdbare land- en tuinbouw die niet meer leunt op oliegebruik.", was zijn stelling. " Als wij 80 zijn ,hopen we weinig tijd meer te hoeven steken in wieden en ander onderhoud en hopen we vooral veel te oogsten." zei hij met een vleugje humor. Voor velen was de eigen afvalwaterzuivering met behulp van helofyten een indrukwekkend staaltje van verantwoordelijkheid nemen voor zorgvuldig watergebruik en -beheer. Het hergebruik van gezuiverd water voor toiletten en wasmachine werd zeer gewaardeerd.  "En zoveel ruimte neemt het ook niet in" merkte een bezoekster op. De open tuinm iddagen zorgen voor een groeiend netwerk van kenners en belangstellenden voor een duurzame voedselteelt op langere termijn in de Achterhoek.

Nieuwsbrief?

Schrijf u hier direct in voor onze digitale nieuwsbrief.
Quotes


Quotes

"Interessant om de spanning te voelen tussen ongezonde gewoonten en bewust gezond leven."'


Quotes

"Ik heb hier de bevestiging gekregen dat dit duurzame leven me goed doet."


Quotes

'Ik ben me bewust geworden van dat IK deel uitmaak van levende systemen en kan bijdragen aan de kringloop hierin.'


Quotes

'De permacultuurprincipes zijn niet alleen van toepassing op natuur, ook op je eigen leven.'


Quotes


Quotes

"Ik ga na deze week bewust duurzaam leven en ecologische producten gebruiken"


Quotes

"Echt een heel prettige balans in structuur en begeleiding, vrijheid en het werk, waardoor het echt een geheel is."


Quotes


Quotes

"Zeer positief, ontspannen, leerzaam, open, inspirerend, gezellig, lekker fysiek werk en intelligent gezelschap."