Onze akker 62 fruitbomen rijker dankzij Kottense basisschoolleerlingen

2015-12-02

Afgelopen dinsdag hebben tweeenveertig leerlingen van OBS Kotten zich uitgesloofd om zo'n 60 fruitbomen te planten op de es bij de Praktijkschool voor Duurzaamheid. Het druilerige weer was uitstekend geschikt voor deze toekomstgerichte actie. Een meisje was zo geraakt dat ze vroeg of ze een worm mee naar huis mocht nemen. Gea vertelde haar dat die worm dat geen goed idee vond en dat zij thuis in de tuin ook wormen kon zoeken. Elk kind kreeg een kaartje mee met de naam van de fruitboom die hij of zij geplant heeft. Als ze willen, kunnen ze over een paar jaar gaan kijken hoeveel appels, peren, pruimen of mispels er aan 'hun' boom hangen.

img 1959

Vijf groepen van acht leerlingen gelijktijdig aan de slag

Onze akker 62 fruitbomen rijker dankzij Kottense basisschoolleerlingen
Na het inoefenen van een heus plantlied olv van Jan-Willem van de Velde aan de piano en een korte inleiding door Gea Boessenkool en Hennie Rossel, trokken de leerlingen van groep 4-8 met scheppen uitgerust naar de es om de klaarliggende boompjes in de grond te zetten. Dat viel nog niet mee, omdat de grond geheel verzadigd was met de overvloedig gevallen regen van de laatste dagen en daardoor erg zwaar was. Ook maakten de kinderen 'oorwurmenpotjes' die ze met hun eigen naam erop in hun 'eigen' boom hingen. Deze met stro gevulde op zijn kop gehangen plantpotjes trekken straks oorwurmen aan die daar overwinteren om in het voorjaar zonodig de luizen op te eten die de fruitboompjes kunnen aantasten.

img 1958

Twee leerlingen bij 'hun' boom met oorwurmenpotje

 Veel kinderen waren gerustgesteld toen ze hoorden dat pas in de loop van de komende weken de potjes zouden worden opgezocht door oorwurmen, want dat zijn nu niet echt geliefde beestjes. De andere wurmen, de verschillende soorten wormen vonden veel kinderen maar vies en eng. Totdat ze hoorden dat die wormen voor een gezonde bodem zorgen en voedsel produceren voor de fruitbomen. Een meisje was zo geraakt dat ze vroeg of ze een worm mee naar huis mocht nemen. Gea vertelde haar dat die worm dat geen goed idee vond en dat zij thuis in de tuin ook wormen kon zoeken. Elk kind kreeg een kaartje mee met de naam van de fruitboom die hij of zij geplant heeft. Als ze willen, kunnen ze over een paar jaar gaan kijken hoeveel appels, peren, pruimen of mispels er aan 'hun' boom hangen. Om kwart voor drie vertrokken de kinderen moe en voldaan terug naar school, lopend.

De penningmeester van het Streekfonds Achterhoek overhandigde aan stichting Aarde-Werk 'de Stegge' een Buideltje van 500 euro om in de kosten van de bomen bij te dragen. Dit fonds wil duurzame initiatieven financieel ondersteunen en hoopt op mensen die het fonds groter willen maken. Zo is in Kotten weer een stap gezet op weg naar een duurzame en regionale vorm van voedselvoorziening.

img 1957

Gea legt in de schoppe uit hoe de bomen geplant moeten worden

Hennie Rossel, pomoloog, vertelde hoe hij al jaren bezig is oude en zeldzame fruitrassen voor uitsterven te behoeden en een nieuw leven te geven door ze door enkele fruitkwekers te laten enten op een onderstam. Hij heeft overal in de Achterhoek  op basis van tips vergeten of verwaarloosde fruitbomen gevonden waarvan de namen alleen nog in oude catalogi te vinden zijn. Het planten van deze fruitbomen past in de doelstelling van Aarde-Werk 'de Stegge' om een bijdrage te leveren aan lokale voedselvoorziening (op langere termijn) die niet veel onderhoud vraagt. In dat kader is ook al een voedselbos aangeplant. Als een fruitboom eenmaal volgroeid is, kan die elk jaar vruchten geven, terwijl je maar weinig tijd nodig hebt voor het onderhoud. De plantactie zal tot gevolg hebben dat de bodemkwaliteit sterk verbetert, omdat niet meer elk jaar geploegd, gezaaid, geegd en geoogst hoeft te worden zoals in de gangbare landbouw nog steeds gebeurt met gebruikmaking van kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Dergelijke acties putten de bodem uit en leiden tot erosie en verlies van kostbare grond. De initiatiefnemers Jan-Willem van de Velde en Gea Boessenkool passen al langer de principes van permanente agricultuur op hun terrein toe en hebben zich o.a. laten inspireren door de Amerikaanse boer Mark Shepard die afgelopen week in Nederland vijf dagen te gast was om zijn zogeheten 'herstellende' landbouwmethode te propageren. Hij vertrok vervolgens naar Parijs om op de VN Klimaatconferentie hetzelfde te doen.

img 1961

Alle leerlingen en leerkrachten hartelijk bedankt!


Nieuwsbrief?

Schrijf u hier direct in voor onze digitale nieuwsbrief.
Quotes


Quotes

"Interessant om de spanning te voelen tussen ongezonde gewoonten en bewust gezond leven."'


Quotes

"Ik heb hier de bevestiging gekregen dat dit duurzame leven me goed doet."


Quotes

'Ik ben me bewust geworden van dat IK deel uitmaak van levende systemen en kan bijdragen aan de kringloop hierin.'


Quotes

'De permacultuurprincipes zijn niet alleen van toepassing op natuur, ook op je eigen leven.'


Quotes


Quotes

"Ik ga na deze week bewust duurzaam leven en ecologische producten gebruiken"


Quotes

"Echt een heel prettige balans in structuur en begeleiding, vrijheid en het werk, waardoor het echt een geheel is."


Quotes


Quotes

"Zeer positief, ontspannen, leerzaam, open, inspirerend, gezellig, lekker fysiek werk en intelligent gezelschap."