Landervaringsweek: aardse en spirituele voeding

2011-07-17

De landervaringsweek heeft deelnemers dichter bij de aarde gebracht, maar ook spiritueel was er onderling veel voeding. Elke ochtend was er gelegenheid ervaringen te delen in de kring in het centrum van de tuin. Bekijk het fotoboek.

Landervaringsweek: aardse en spirituele voeding
Gedurende een kleine week heeft een groep deelnemers geproefd, gehoord, gezien en ervaren hoe het is om hele dagen buiten te zijn in de moestuin, de kruidentuin, achter de schoffel, rond het kampvuur en samen aan de maaltijd. Elke dag werd begonnen in de cirkel, het centrum van de tuin, met enkele lichaamsoefeningen en het trekken van een wenskaartje. Ieder kon vertellen welke betekenis het getrokken woord voor hem of haar zou kunnen krijgen gedurende de komende dag. Deze uitwisseling was een waardevolle aanvulling op de praktische bezigheden in de moestuin waar permacultuur centraal staat. Iemand ontdekte dat veel kennis tot je nemen slechts een manier van leren is: deze week ontdekte ze dat zelf ervaren en beleven ook een zeer waardevolle manier van leren is. 's Middags is er heel wat afgefietst op de zandpaden en kronkelige weggetjes, o.a. voor een bezoek aan de geiten- en kaasboerderij.

Leerzame taken

Op een schoolbord stonden alle taken opgeschreven en elke ochtend kon iedereen kiezen welke klussen hij of zij die ochtend ging uitvoeren: wieden, mulchen, uitplanten van kruiden en sla, oogsten van bloemblaadjes voor thee en huidolie of zagen van hout. Omvangrijker klussen waren het verwijderen van gras rond enkele fruitbomen en deze verwennen met compost, het omscheppen van de compost in de bak en het bouwen van een pergola om de druivenplanten tegenop te laten klimmen. Tijdens het werk werd er uitleg gegeven over permacultuur en voedsel verbouwen. Tweemaal werd er gekeken naar een film die met het gezond produceren van voedsel te maken had: 'The real Dirt on Farmer John', de stichter van Angelic Organics en 'A Farm for the Future' van Rebecca Hoskin. Ze werden beide als zeer inspirerend ervaren. Elders op deze site vind je een link naar de laatste film.

Bijzonder concert

Een bijzondere avond werd verzorgd door Jan-Willem in de vorm van een openbaar zomeravondconcert op de vleugel. De zomer stond als inspiratiebron centraal in een aantal improvisaties. Het volle en diepe groen van dit jaargetijde en de fijne ochtendnevel portretteerde hij. Ook suggesties van luisteraars werden overgenomen: de hitte van een zomerdag eindigend in een stormachtig onweer, een bergtocht in rotsachtig terrein, de toewijding tussen moeder en kind (de jongste deelnemer was 3 jaar... Het concert werd besloten met een fijnzinnige improvisatie op het thema vriendschap en met de bijna niet eindigende tonenreeks ging iedereen voldaan slapen.

Uit de evaluatie bleek hoe waardevol deze week in verlerlei opzicht voor de deelnemers is geweest:  voor de meesten staat een tweede bezoek aan onze tuinderij wel vast. Bekijk het fotoboek over deze inspirerende week.

Nieuwsbrief?

Schrijf u hier direct in voor onze digitale nieuwsbrief.
Quotes


Quotes

"Interessant om de spanning te voelen tussen ongezonde gewoonten en bewust gezond leven."'


Quotes

"Ik heb hier de bevestiging gekregen dat dit duurzame leven me goed doet."


Quotes

'Ik ben me bewust geworden van dat IK deel uitmaak van levende systemen en kan bijdragen aan de kringloop hierin.'


Quotes

'De permacultuurprincipes zijn niet alleen van toepassing op natuur, ook op je eigen leven.'


Quotes


Quotes

"Ik ga na deze week bewust duurzaam leven en ecologische producten gebruiken"


Quotes

"Echt een heel prettige balans in structuur en begeleiding, vrijheid en het werk, waardoor het echt een geheel is."


Quotes


Quotes

"Zeer positief, ontspannen, leerzaam, open, inspirerend, gezellig, lekker fysiek werk en intelligent gezelschap."