Landervaring geeft inkijkje in duurzame leefstijl

2011-08-01

Afgelopen week hebben tien mensen een kijkje kunnen krijgen in de duurzame leefstijl zoals die wordt gepraktiseerd door de initiatiefnemers van de Praktijkschool voor Duurzaamheid. Het bleek voor jong en oud een inspirerende ervaring op te leveren.

Landervaring geeft inkijkje in duurzame leefstijl
Opnieuw heeft het deelnemen aan een landervaringsweek bij Aarde-Werk 'de Stegge' mensen geraakt in de kern van hun leven. Een week lang leven mensen hier als een groot gezin, dit keer bestaande uit volwassen vrouwen en mannen plus een stel met baby van zeven maanden en twee meiden van veertien jaar. Het programma, opgebouwd uit werken in de kruiden- en groentetuin, verzorgen van de bodem van fruitbomen, zagen van een wintervoorraad hout en oogsten en klaarmaken van groenten en kruiden uit de moestuin, bevatte voor iedereen aan aangename afwisseling.

'Lastige' taken worden licht

Ook taken waar geen interesse in was werden uitgetest op hun waarde: het wieden van een aardbeienbed, voor de meesten een hobbel die te groot was om in je eentje te nemen, werd een lichte en aangename klus in het gezelschap van twee andere deelnemers. Immers  gelijktijdig kon van alles worden uitgewisseld over persoonlijke levensthema's. Sommige deelnemers ontdekten hoezeer zij in hun dagelijkse leven in de grote stad het fysieke contact met de lucht en de grond missen, door aan de poel te zitten, zich onder de pomp te wassen of met hun handen in de aarde te zitten. Anderen waren geraakt door de kringloopprincipes die op deze educatieve tuinderij worden toegepast en geleefd, bijvoorbeeld met behulp van de compostbakken waar miljoenen organismen en regenwormen alle keukenafval in een jaar tijd omzetten in fris geurende nieuwe aarde.

Bijzonder pianoconcert

Het improvisatieconcert dat Jan-Willem gaf op thema's die deels door deelnemers zelf werden ingebracht vormde een bijzonder hoogtepunt in de week. Ook de bezoekers uit Winterswijk waren onder de indruk van de kracht die muziek op hen uitoefende. Al kan muziek volgens Strawinsky 'niets uitdrukken', het concert toonde aan dat de ervaring van de luisteraars een andere was: de muziek gaf hen een  levendige ervaring van elk thema dat 'bespeeld' werd, zoals 'alles vergeten als je op een paard in galop zit', 'de stilte in Winterswijk-Kotten', of  'een klaterende bergbeek'.

Leefstijlexperiment

Door de gemeenschappelijke aanpak konden deelnemers proeven aan de duurzame leefstijl die Gea en Jan-Willem ontwikkeld hebben en in deze boerderij en tuinderij doorgeven aan anderen. Verantwoord met water, voedsel en energie omgaan werd zo tot een levend experiment.

 

Nieuwsbrief?

Schrijf u hier direct in voor onze digitale nieuwsbrief.
Quotes


Quotes

"Interessant om de spanning te voelen tussen ongezonde gewoonten en bewust gezond leven."'


Quotes

"Ik heb hier de bevestiging gekregen dat dit duurzame leven me goed doet."


Quotes

'Ik ben me bewust geworden van dat IK deel uitmaak van levende systemen en kan bijdragen aan de kringloop hierin.'


Quotes

'De permacultuurprincipes zijn niet alleen van toepassing op natuur, ook op je eigen leven.'


Quotes


Quotes

"Ik ga na deze week bewust duurzaam leven en ecologische producten gebruiken"


Quotes

"Echt een heel prettige balans in structuur en begeleiding, vrijheid en het werk, waardoor het echt een geheel is."


Quotes


Quotes

"Zeer positief, ontspannen, leerzaam, open, inspirerend, gezellig, lekker fysiek werk en intelligent gezelschap."