Introductiedagen Permacultuur: voedsel voor de toekomst

2013-08-11

Afgelopen week is bij de Praktijkschool voor Duurzaamheid een groep cursisten aanwezig geweest om ingewijd te worden in de uitgangspunten en mogelijkheden van permacultuur i.v.m. de toekomstige voedselvoorziening voor 9 miljaard mensen..

Introductiedagen Permacultuur: voedsel voor de toekomst
Permacultuur, een samentrekking van permanente agricultuur,  is een manier om land in te richten volgens duurzame principes. Permacultuur kan een oplossing leveren voor de wereldwijde behoefte aan voldoende en gezond voedsel. Men verwacht rond 2050 9 tot 10 miljard mensen te moeten voeden. Met de huidige grootschalige landbouwmethodes is dat niet mogelijk, omdat deze volledig afhankelijk zijn van olie. De prijs van olie zal zoveel stijgen dat de producten onbetaalbaar worden, zeker omdat ze over grote afstanden worden getransporteerd. Nu is het nog gewoon dat je appels uit Argentinie en kiwi's uit Nieuw Zeeland kunt halen in de supermarkt. Dat houdt een keer op. gedroog gras oogsten voor op de groentebedden img 9013

Gedroogd gras oogsten voor op de groentebedden als mulch

Bostuin: voedselbos

De deelnemers aan de introductiecursus van drie dagen leerden in de praktijk hoe je een bostuin kunt opbouwen en onderhouden. Een bostuin of voedselbos kenmerkt zich door de groei van verschillende soorten kruiden, planten, struiken en vruchtbomen op verschillende hoogten. Op elke laag zijn er andere vruchten, bessen of noten te oogsten. De opbrengst van een bostuin kan, als deze zorgvuldig wordt ontworpen, per vierkante meter twee keer zo groot zijn dan de opbrengst van een graan- of maisveld op de huidige grootschalige manier. Praktijk en theorie werden volledig op elkaar betrokken en zelfs het eten, het oogsten van de groenten en vruchten uit de tuin, het klaarmaken ervan en het scheiden van de afvalresten in diverse fracties maakte deel uit van het cursusprogramma.

het wieden van gras tussen de bieslook: een recies werkje img 9003

Het wieden van gras tussen de bieslook is een precies werkje

Oude wijsheid in nieuw ontwerpsysteem

Permacultuur is niet nieuw: al eeuwenlang worden de principes bij een aantal volken toegepast. Bill Mollison ontwierp na langdurig onderzoek in het tropisch regenwoud de principes van een duurzaam (leef)systeem. Toen Cuba in de negentiger jaren zonder olie kwam te zitten doordat Rusland de kraan dichtdraaide, hebben permacultuurdocenten de bevolking geleerd overal in de steden voedsel te verbouwen. Daardoor is Cuba aan een hongersnood ontsnapt en konden apothekers bij gebrek aan geimporteerde medicijnen  patienten voorzien van kruidenpreparaten uit eigen tuin.

praktijkschool in volle actie tijdens de cursusimg 9023

Praktijkschool in volle actie maakt haar naam waar: leren in en aan de praktijk

Deelnemers aan de slag in eigen omgeving

De cursusdeelnemers bij de Praktijkschool voor Duurzaamheid gaan in hun eigen omgeving de principes toepassen: op een balkon, in een stadstuin of op een braakliggend terrein. De belangstelling voor voedselteelt en permacultuur is de laatste jaren sterk gegroeid. steeds meer mensen willen weten wat ze eten.

Nieuwsbrief?

Schrijf u hier direct in voor onze digitale nieuwsbrief.
Quotes


Quotes

"Interessant om de spanning te voelen tussen ongezonde gewoonten en bewust gezond leven."'


Quotes

"Ik heb hier de bevestiging gekregen dat dit duurzame leven me goed doet."


Quotes

'Ik ben me bewust geworden van dat IK deel uitmaak van levende systemen en kan bijdragen aan de kringloop hierin.'


Quotes

'De permacultuurprincipes zijn niet alleen van toepassing op natuur, ook op je eigen leven.'


Quotes


Quotes

"Ik ga na deze week bewust duurzaam leven en ecologische producten gebruiken"


Quotes

"Echt een heel prettige balans in structuur en begeleiding, vrijheid en het werk, waardoor het echt een geheel is."


Quotes


Quotes

"Zeer positief, ontspannen, leerzaam, open, inspirerend, gezellig, lekker fysiek werk en intelligent gezelschap."