Introductie Permacultuur door Fransjan de Waard drukbezocht

2013-11-25

Zondag 24 november jl. kwamen bijna dertig bezoekers af op de lezing over permacultuur door een van de pioniers in Nederland, Fransjan de Waard. Door het gebruik van veel en zeer sprekende beelden werd het een boeiend en leerzaam verhaal.

Introductie Permacultuur door Fransjan de Waard drukbezocht
 

 

 

img 9416

Fransjan de Waard aan het woord voor VELTleden en andere belangstellenden

Het eerste gedeelte van zijn lezing toonde in woord en beeld het schijnbeeld van de enorme keuzevrijheid van de Nederlandse consument in een willekeurige supermarkt: rijen vol pakken zuivel in de kleurigste verpakkingen. Drankjes die 'lief voor je darmen' zijn, drankjes die stijf staan van conserveermiddelen en andere toevoegingen gemaakt om ons 'gezond en fit' te houden en vooral om er goed uit blijven zien...,appels die zo glad, schoon en glimmend er uit zien dat het bijna kunstmatig lijkt. Die diversiteit is slechts schijn. De keuze word door de supermarkt gemaakt, niet door de consument. Ook toonde Fransjan trieste beelden van hectares soja- en tarweakkers waar soms wel tien oogstmachines tegelijk de grond a.h.w. afgrazen en in een enorm tempo voedsel binnenhalen. Dat deze monocultures de grond totaal uitputten en dat deze slechts als een parkeerterrein gebruikt wordt om tijdelijk tarwe- of sojaplanten op te slaan ontgaat de meeste mensen.

img 9420

Voorbeeld van een uitgeputte akker na de aardappeloogst, valk naast het terrein van Aarde-Werk 'de Stegge'

In het tweede gedeelte konden we genieten van talloze voorbeelden van stadslandbouwinitiatieven, vierkante metertuintjes, muurbeplantingen, fruitstruiken, permacultuurprojecten, voedselbossen en nog veel meer. Hiermee werd duidelijk dat bij gebruik van een terrein met beplanting in verschillende etages de opbrengst enorm kan zijn. Knollen in de grond, paddestoelen op de grond, fruitstruiken dichtbij de grond, blijvende groentes in en vlak boven de grond, klimplanten met vruchten langs de fruit- of notenbomen, hogere fruitstruiken, fruitbomen en notenbomen, zij zorgen samen voor een diversiteit die het gehele ecosysteem steeds stabieler en productiever maakt. Illustratief was ook de serie foto's van compostbakken in verschillende uitvoeringe en formaten. Zijn boodschap was: probeer vooral zelf veel uit en kijk wat werkt en hoe de planten en de tuin zich ontwikkelen. Twee motto's: 1. Zorg dat je plezier in het werk hebt en 2. Laat de natuur zo veel mogelijk voor je werken. De talloze leden van de Vereniging voor Ecologische Landbouw en Tuinbouw die aanwezig waren kunnen de komende wken vragen en suggesties voor een vervolg sturen aan het bestuur van VELT.

Nieuwsbrief?

Schrijf u hier direct in voor onze digitale nieuwsbrief.
Quotes


Quotes

"Interessant om de spanning te voelen tussen ongezonde gewoonten en bewust gezond leven."'


Quotes

"Ik heb hier de bevestiging gekregen dat dit duurzame leven me goed doet."


Quotes

'Ik ben me bewust geworden van dat IK deel uitmaak van levende systemen en kan bijdragen aan de kringloop hierin.'


Quotes

'De permacultuurprincipes zijn niet alleen van toepassing op natuur, ook op je eigen leven.'


Quotes


Quotes

"Ik ga na deze week bewust duurzaam leven en ecologische producten gebruiken"


Quotes

"Echt een heel prettige balans in structuur en begeleiding, vrijheid en het werk, waardoor het echt een geheel is."


Quotes


Quotes

"Zeer positief, ontspannen, leerzaam, open, inspirerend, gezellig, lekker fysiek werk en intelligent gezelschap."