Drie Dolle Duurzame Dagen in Winterswijk: 23 24 25 mei

2013-05-14

Aarde-Werk 'de Stegge' doet mee aan de organisatie van drie dolle duurzame dagen over de mogelijkheden van duurzaam leven en ondernemen in Winterswijk. Bedrijven ontmoeten collegabedrijven in schouwburg de Storm op 23 en 24 mei 's middags, belangstellenden kunnen elektrische fietsen, brommers, scooters en auto's, maar ook ligfietsen uittesten. Zaterdag 25 mei is er een feestelijke markt in de Notaristuin met standjes met geitenkaas, varkensvlees,isolatiematerialen, natuurverf en cursussen over duurzaamheid en permacultuur.

13 3dddagen 03

Drie Dolle Duurzame Dagen in Winterswijk: 23 24 25 mei
Zowel B&WEnergy als GroenLinks liep met het plan rond om een manifestatie over duurzaamheid te organiseren. Gelukkig troffen ze elkaar en besloten samen een driedaagse te organiseren onder het motto DRIE DOLLE DUURZAME DAGEN. Het onlangs opgerichte GroenLinks Winterswijk zet zich in voor een groen en sociaal Winterswijk, waarbij de meeste energie besteed zal worden aan een duurzame en leefbare toekomst voor de regio. B&W Energy is het Duitse bedrijf voor zonne- en windenergie van de heren Busch en Wissink, dat sinds kort ook in Nederland actief is. Zo heeft het met een aantal collega-bedrijven een deal gesloten met Streekziekenhuis Koningin Beatrix en biedt het als Eco-Wenters allerlei duurzame oplossingen voor energiezuinig wonen aan de ziekenhuis-medewerkers.

Programma donderdagmiddag in theater de Storm

Tijdens de ondernemersbeurs op donderdag- en vrijdagmiddag in de hal van het theater zijn er 's middags sprekers over windenergie, zonnepanelen en smart grid in de grote zaal. Op donderdag 23 mei ligt het accent op de zakelijke belangstellenden, al is iedereen van harte welkom. Vele eko-bedrijven hebben een informatiestand en kunnen elkaar hier ontmoeten en stimuleren. Er is ecologisch verantwoorde catering en tussendoor muziek en ontspanning. Maar het debat over duurzaamheid zal de boventoon voeren. Buiten kunnen mensen ligfietsen, elektrische fietsen, scooters en auto's uittesten en zal een windmolen aandacht trekken.

programma_bedrijvendag_23e_24e_mei_2013_bezoekers.pdf

workshop_program_definitief_1.pdf

Levende pianomuziek

Muzikale intermezzi worden verzorgd door pianist Jan-Willem van de Velde, bekend van zijn maandelijkse boerderijconcerten, die zal improviseren op thema's verwant aan natuur en duurzaamheid.

Programma vrijdagmiddag in de Storm

Op vrijdag zijn er opnieuw workshops, waarbij iedereen welkom is. Thema's: duurzame energie uit afval, Duurzaamheid4life, subsidie & PV. Ook middenstand, (semi-)overheden en scholieren kunnen hier met hun vragen, twijfels en ideeën terecht. Om half 3 begint een CollegeTour met Gea Boessenkool, direkteur van allesduurzaam.nl. Ze gaat samen met de andere sprekers in debat met scholieren van het Komrijcollege over duurzame keuzes die consumenten kunnen maken. Buiten kunnen mensen ligfietsen, elektrische scooters en auto's uittesten en zal een windmolen aandacht trekken.

programma_bedrijvendag_23e_24e_mei_2013_bezoekers.pdf

workshop_program_definitief_1.pdf

Feestelijke kraampjesmarkt op zaterdag in de Notaristuin achter HEMA en tegenover EkoPlaza

Op zaterdag 25 mei wordt een hele markt met demonstraties, informatie en ontspanning in de notaristuin gehouden, zodat het winkelend publiek hier moeiteloos aan duurzame ideeën geholpen wordt. Het festijn in de Notaristuin wordt om 11 uur geopend door de big band van BoogieWoogie o.l.v. Harry ten Brinke, centrum voor kunst en cultuur. Om 11.30 uur wordt de markt officieel geopend door GroenLinks en B&WEnergy. Ook zal een slagwerkgroep in de loop van de middag van zich laten horen. Leerlingen van de muziekschool leveren belangeloos medewerking aan de manifestatie.

Er zal een sprekershoek zijn en belangstellenden kunnen natuurverf op lijnoliebasis uittesten in een van de stands bij aannemersbedrijf Nijland. Kinderen kunnen een wereldse winkeltour door Winterswijk maken, ontworpen door NME-centrum de Huusker samen met de Praktijkschool voor Duurzaamheid, waarin ze allerlei wetenswaardigheden kunnen opdoen over de herkomst, productiewijze en duurzaamheid van producten. zoals schoenen, voedsel, vakantiereizen, Een aantal bedrijven staan met hun streekproducten op de markt, zoals geitenkaasboerderij de Broemmels, varkensboerderij 't Helder, Kruisselbrink installatiebureau, Kingspan isolatie, stichting Aarde-Werk de Stegge met informatie over de mondiale voetafdruk en cursusactiviteiten van de Praktijkschool voor Duurzaamheid in Winterswijk-Kotten.  Naast de Notaristuin kunnen belangstellenden een ligfiets van ACE ligfietsen uitproberen. Behalve bij enkele kraampjes kunnen mensen ook bij EkoPlaza diverse hapjes proeven. Bezoekers van deze biosuper kunnen biologische koffie drinken en voor hen ligt een verrassing te wachten.

Paul Puntman, voorman van GroenLinks Winterswijk: "We hebben met de huidige economische tegenwind het tij mee: iedereen begint te beseffen dat we ons leven anders moeten aanpakken. We kunnen niet zoveel meer verspillen; we leven niet om te consumeren; als we niet rigoureus op een duurzame samenleving koersen, ontnemen we onze kinderen alle kansen en wordt de Achterhoek één perspectiefloos bejaardentehuis. Op deze drie dolle duurzame dagen blijken er goede mogelijkheden te zijn, voor de economie, voor het leefmilieu en voor een verantwoorde inrichting van onze toekomst.
 

Nieuwsbrief?

Schrijf u hier direct in voor onze digitale nieuwsbrief.
Quotes


Quotes

"Interessant om de spanning te voelen tussen ongezonde gewoonten en bewust gezond leven."'


Quotes

"Ik heb hier de bevestiging gekregen dat dit duurzame leven me goed doet."


Quotes

'Ik ben me bewust geworden van dat IK deel uitmaak van levende systemen en kan bijdragen aan de kringloop hierin.'


Quotes

'De permacultuurprincipes zijn niet alleen van toepassing op natuur, ook op je eigen leven.'


Quotes


Quotes

"Ik ga na deze week bewust duurzaam leven en ecologische producten gebruiken"


Quotes

"Echt een heel prettige balans in structuur en begeleiding, vrijheid en het werk, waardoor het echt een geheel is."


Quotes


Quotes

"Zeer positief, ontspannen, leerzaam, open, inspirerend, gezellig, lekker fysiek werk en intelligent gezelschap."