Deelnemers geinspireerd tot werk aan levenbrengende samenleving

2012-08-20

Afgelopen week hebben de deelnemers aan de cursus 'permacultuur en diepe ecologie' hun ambities getoond: allen gaan op eigen manier en eigen plek voedsel verbouwen aan de hand van een zelf gemaakt permacultuurontwerp.

Deelnemers geinspireerd tot werk aan levenbrengende samenleving
In deze cursusweek bleek de combinatie van depraktijk van permacultuur en de filosofie en oefeningen uit de Diepe Ecologie een diepgaande impact te hebben op de deelnemers. Ze zijn geinspireerd enerzijds door de logica van duurzaamheid in een levenbrengend systeem en anderzijds doordat ze zich hebben opengesteld voor de gevoelens die vernietiging van levensvormen oproepen: verdriet en boosheid, angst en soms ook wanhoop en machteloosheid.

Symbolen img 7546

Symbolen van verdriet over verlies van diersoorten (dode bladeren), boosheid over onrecht en vernietiging (stok), angst voor de toekomstige gevolgen van de crisis (steen) en wanhoop en machteloosheid die de passieve houding van bijv, politici oproept (lege schaal)

Juist het delen met elkaar van de reacties en de emoties die aantasting van ons leefklimaat op ons hebben leidde tot saamhorigheid en inspireerde tevens tot het plannen van acties voor de korte en lange termijn om een proces van heling in gang te zetten.

Les in de groentetuin img 7543

Praktijkles in de groentetuin o.l.v. Gea (links op de foto)

Ze gaan in eigen tuin, volkstuin of op gemeenchappelijk terrein voedsel verbouwen en anderen betrekken bij hun project. Zo geven ze gestalte aan hoop op een duurzame manier van leven voor steeds meer mensen. Ze leerden o.a. welke groente- en kruidenplanten elkaar doen groeien en welke planten je beter niet bij elkaar kunt zetten. Alle lessen konden in de open luht worden gegeven, wat een weldadige invloed had. Ook het eten uit de tuin droeg bij aan het succes van deze week.

Tevens is besloten over drie maanden elkaar weer te treffen om uit te wisselen hoever ieder is met zijn of haar project.Dat om te garanderen dat alle projecten zullen slagen en effect zullen hebben op de omgeving.

Nieuwsbrief?

Schrijf u hier direct in voor onze digitale nieuwsbrief.
Quotes


Quotes

"Interessant om de spanning te voelen tussen ongezonde gewoonten en bewust gezond leven."'


Quotes

"Ik heb hier de bevestiging gekregen dat dit duurzame leven me goed doet."


Quotes

'Ik ben me bewust geworden van dat IK deel uitmaak van levende systemen en kan bijdragen aan de kringloop hierin.'


Quotes

'De permacultuurprincipes zijn niet alleen van toepassing op natuur, ook op je eigen leven.'


Quotes


Quotes

"Ik ga na deze week bewust duurzaam leven en ecologische producten gebruiken"


Quotes

"Echt een heel prettige balans in structuur en begeleiding, vrijheid en het werk, waardoor het echt een geheel is."


Quotes


Quotes

"Zeer positief, ontspannen, leerzaam, open, inspirerend, gezellig, lekker fysiek werk en intelligent gezelschap."