Cursusruimte Aarde-Werk 'de Stegge' officieel geopend

2013-08-24

Afgelopen vrijdag heeft Betty Wassink van stichting Winterswijk Marketing de onlangs duurzaam verbouwde schoppe officieel geopend. Met een zwierig gebaar trok zij om kwart over vijf de deuren van de schoppe los. In haar openingswoord ging zij terug in de geschiedenis van de gemeenteraad, waarin zij destijds zitting had en daar sterk pleitte voor een vergunning voor de Praktijkschool om de verbouwing mogelijk te maken.


Cursusruimte Aarde-Werk 'de Stegge' officieel geopend
Betty Wassink memoreerde in haar openingstoespraak een stukje voorgeschiedenis: " In een van de gemeenteraadsvergaderingen werd ik getroffen door een gepassioneerde man die op zijn vouwfiets bij het gemeentehuis arriveerde en insprak in de vergadering. Hij had het over een praktijkschool voor duurzaamheid, maar ik wist toen nog niet wat ik daaronder moest verstaan. Wat me raakte was dat hij als ondernemer wilde bijdragen aan de Winterswijkse gemeenschap." 

betty bij geopende schoppe

Betty Wassink van Marketing Winterswijk heeft zojuist de luiken losgegooid

Ze prees Jan-Willem van de Velde en mede-ondernemer Gea Boessenkool voor hun initiatief om de verbouwde schoppe een educatieve functie te geven: " Met deze twee mensen is Winterswijk verrijkt met een paar prachtige bewoners.

 de luiken geopend

Theo Boessenkool opent de door hem geconstrueerde 'taatsende' luiken op de verdieping

Toen ze de deuren losgegooid had, gingen tot verrassing van de talrijke aanwezigen zes zogeheten 'taatsende' luiken op de verdieping gelijktjidig open. Bouwdirectievoerder Theo Boessenkool lichtte toe hoe hij deze luiken had ontworpen zodat de zes 18 kilo zware luiken met een vingerbeweging open en dicht gedaan kunnen worden. Daarna lichtte Paul Zonneveld (van Duurzaamheidscoach) het proces toe dat binnenkort moet leiden tot toekenning van het internationaal BREEAMcertificaat voor duurzaam bouwen. Markant punt is de warmteterugwinnning en het gebruik van aardwarmte via een 50m. lange onderaardse buis. Deze toepassing levert een flinke besparing in het brandstofgebruik op, in dit geval van snippers van snoeihout in een cvketel, De muren zijn gestuct met vochtregulerende leem, de ramen en deuren bevatten drielaags glas. Eerder deze middag leidden Gea en Jan-Willem de bezoekers rond in en om het gebouw. De ruimte zal dienen om cursussen, trainingen en excursies over duurzaamheid, permacultuur en biologische voedselteelt in te organiseren voor particulieren, ondernemers en schoolklassen. Betty Wassink wenste de ondernemers een voorspoedige toekomst en overhandigde hen een vlag van stichting Winterswijk Marketing.

jw en g met de vlag

Als grote verrassing kwamen halverwege de middag de werknemers van installatiebureau's Freriks en Frielink, aannemer Huiskamp Bouw en  Oortgiese Grondwerken een enorme eikanouten zitbank plaatsen. Dit bleek een gezmaenlijk cadeau van deze vier bedrijven te zijn voor de opdrachtgevers. Hieruit blijkt dat goede samenwerking van lokale ondernemers kan leiden tot een dergelijk gul gebaar. De bank bevat de tekst die ook in de eerste steen staat: schoppe renov 2012. Er kunnen wel zeven volwassenen op zitten. Een prachtige en passende bijdrage aan de kwaliteit van het terrein rond de schoppe!

opdrachtgevers op de bank

Gea en Jan-Willem ontspannen op hun nieuwe bank, niet van lening, maar van schenking


Nieuwsbrief?

Schrijf u hier direct in voor onze digitale nieuwsbrief.
Quotes


Quotes

"Interessant om de spanning te voelen tussen ongezonde gewoonten en bewust gezond leven."'


Quotes

"Ik heb hier de bevestiging gekregen dat dit duurzame leven me goed doet."


Quotes

'Ik ben me bewust geworden van dat IK deel uitmaak van levende systemen en kan bijdragen aan de kringloop hierin.'


Quotes

'De permacultuurprincipes zijn niet alleen van toepassing op natuur, ook op je eigen leven.'


Quotes


Quotes

"Ik ga na deze week bewust duurzaam leven en ecologische producten gebruiken"


Quotes

"Echt een heel prettige balans in structuur en begeleiding, vrijheid en het werk, waardoor het echt een geheel is."


Quotes


Quotes

"Zeer positief, ontspannen, leerzaam, open, inspirerend, gezellig, lekker fysiek werk en intelligent gezelschap."