Cursisten geinspireerd voor uitvoering van eigen ontwerp duurzaam leefsysteem

2011-07-03

Afgelopen week hebben de deelnemers aan de cursus week over diepe ecologie en permacultuur hun verbinding met de natuur verdiept en een ontwerp gemaakt om in de eigen woonsituatie uit te werken.

Cursisten geinspireerd voor uitvoering van eigen ontwerp duurzaam leefsysteem
Alle deelneemsters (het waren allemaal vrouwen) zijn geinspireerd en enthousiast uit de cursus over diepe ecologie en permacultuur naar huis teruggekeerd met een duidelijk ontwerp voor een duurzaam systeem in de eigen woonomgeving. De een gaat haar tuin verrijken met kleine groentebedden rondom de stam van bestaande vruchtbomen, een ander gaat een toiletwagen compleet met waterzuiveringssysteem en kruidenplanten (voor frisse en lekkere geurtjes) inrichten voor eigen gebruik, verhuur en om neer te zetten bij festivals. Een deelneemster gaat haar balcon transformeren tot groenplek met kruiden, druiven en aardbeien, een ander wil van haar dakterras een groenzone met sedumplantjes, regenwateropvang en bakken met groenteplanten maken. Iemand met een huisje in het buitenland gaat een buitenkeuken bouwen en aankleden met planten en kruiden en deze tevens combineren met een bewaarplek voor vondsten uit de natuur, kruiden en natuurlijk spelmateriaal voor haar kinderen.

Gea reikt een blaadje aan 5621

Alle deelneemsters waren geraakt door de intense pracht van het terrein en de diversiteit aan planten, kleuren en geuren. in de cursus is veel gewerkt met de zintuigen. De zintuigen vormen de brug tussen ons hoofd en de omringende natuur en zorgen voor een diepe beleving van het hier en nu. Dat dat een enorm effect had op het stressgehalte zal voor zichzelf spreken, maar het zal bij de meesten ook doorwerken thuis. Iemand nam zich voor voortaan elke ochtend de tuin in te gaan en even de sfeer en geur daarvan in zich op te nemen, bij wijze van meditatie. Een ander ontdekte dat ze nu al veel meer waarnam dan toen ze aankwam en dat dat proces zich, eenmaal thuisgekomen, zou doorzetten.

verstilling bij de poel 5564

De verschillende oefeningen uit de 'Deep Ecology'- filosofie zetten de deelneemsters aan tot bewustwording van de eigen positie in het grote levensweb en van de plek die andere wezens op aarde innemen. Dit laatste werd sterk gevoeld tijdens 'the Council of all Beings', een serieus spel waarin de wezens op aarde met elkaar praten over de huidige toestand en de mens op zijn verantwoordlijkheid wijzen, maar ook advies geven vanuit de eigen specifieke kwaliteiten. De kamille bood haar rustgevende werking aan, de worm zijn onvermoeibare werklust om organisch materiaal om te zetten in prachtige compost, de bij wees op haar bedreigde positie onder invloed het veelvuldig gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen waardoor ze haar gevoel voor richting kwijt raakt en en de kast niet meer kan terugvinden, de woestijn waarschuwde dat vergroting van haar areaal door onverantwoord beheersen en klimaatverandering zou leiden tot het verloren gaan van kostbare en vruchtbare grond, het water bood haar kracht, flexibiliteit en eeuwige aanwezigheid aan als ondersteuning bij het proces van reiniging en heling, de eekhoorn bood zijn vermogen tot scherp waarnemen en afstand nemen tot de problemen aan. Kortom er is deze week door deze mensen een stap gezet in bewuster en duurzamer leven o.a. met verbouw vanĀ  groenten en vruchten en meer gebruik van duurzame energiebronnen. Een stap in zorg voor de toekomst.

Nieuwsbrief?

Schrijf u hier direct in voor onze digitale nieuwsbrief.
Quotes


Quotes

"Interessant om de spanning te voelen tussen ongezonde gewoonten en bewust gezond leven."'


Quotes

"Ik heb hier de bevestiging gekregen dat dit duurzame leven me goed doet."


Quotes

'Ik ben me bewust geworden van dat IK deel uitmaak van levende systemen en kan bijdragen aan de kringloop hierin.'


Quotes

'De permacultuurprincipes zijn niet alleen van toepassing op natuur, ook op je eigen leven.'


Quotes


Quotes

"Ik ga na deze week bewust duurzaam leven en ecologische producten gebruiken"


Quotes

"Echt een heel prettige balans in structuur en begeleiding, vrijheid en het werk, waardoor het echt een geheel is."


Quotes


Quotes

"Zeer positief, ontspannen, leerzaam, open, inspirerend, gezellig, lekker fysiek werk en intelligent gezelschap."