Aarde-Werk de Stegge genomineerd voor prijs op Duurzame Dinsdag

2011-08-25

Het project voor basisscholen met de slogan 'Vertrouw de natuur' (bekend onder de naam 'Brood en Soep uit de Oertijd) is door het Comite Duurzame Dinsdag 2011 genomineerd voor een prijs. Het is een van de 413 ingeleverde duurzame ideeen voor het koffertje dat staatssecretaris Bleker op 6 september krijgt aangeboden..

 

Aarde-Werk de Stegge genomineerd voor prijs op Duurzame Dinsdag
Uit alle 413 ideeen en projecten die de afgelopen maanden zijn ingediend is het educatieproject 'Brood en Soep uit de Oertijd' genomineerd voor een van de acht  prijzen. Die geldprijzen zullen op 6 september a.s. op Duurzame Dinsdag aan de winnaars worden uitgereikt. Onder de naam 'Vertrouw de natuur' is het project ingediend. Het programma is bedoeld om kinderen van groep 7 en 8 te laten kennis maken met de rijkdom van de natuur in de vorm van eetbare en geneeskrachtige planten. Vaak denken kinderen dat planten gevaarlijk of giftig zijn.

op zoek naar kruidengeuren img 3588

Door zelf planten en kruiden te zoeken en uit te testen op hun smaak en geneeskracht, krijgen kinderen vertrouwen in de rijkdom van de plantenwereld. Ook krijgen ze uitleg over de samenstelling van brood en zien in de praktijk hoe je een brood kunt maken. Ze peuteren korrels uit de halm, zien verschillende zaden van granen en malen zelf meel of vlokken van tarwe en haver of spelt. Aan het einde van de ochtend eten ze vers gebakken brood met soep die gekruid is met kruiden die ze zelf gevonden hebben op het terrein. Het met de hand malen van tarwe is vaak het hoogtepunt van de ochtend.

tarwekorrels malen tot meel img 3795

De ochtend wordt altijd begonnen met een verhaal dat gaat over de rijkdom van de overal aanwezige natuur. Tijdens de activiteiten waarbij alle zintuigen worden ingeschakeld blijkt dat kinderen niet zo veel weten over de samenstelling van een brood of welke planten eetbaar zijn. Voor bijna allemaal is de ontdekking hoeveel wilde planten uit hun omgeving gewoon eetbaar zijn een grote verrassing.

De nominatie voor Duurzame Dinsdag betekent een erkenning van het baanbrekende karakter van het programma dat over basale kennis en vaardigheden gaat die dreigen verloren te gaan. Lees verder op www.duurzamedinsdag.nl om alle duurzame ideen te zien die zijn ingediend.

 

 

 

Nieuwsbrief?

Schrijf u hier direct in voor onze digitale nieuwsbrief.
Quotes


Quotes

"Interessant om de spanning te voelen tussen ongezonde gewoonten en bewust gezond leven."'


Quotes

"Ik heb hier de bevestiging gekregen dat dit duurzame leven me goed doet."


Quotes

'Ik ben me bewust geworden van dat IK deel uitmaak van levende systemen en kan bijdragen aan de kringloop hierin.'


Quotes

'De permacultuurprincipes zijn niet alleen van toepassing op natuur, ook op je eigen leven.'


Quotes


Quotes

"Ik ga na deze week bewust duurzaam leven en ecologische producten gebruiken"


Quotes

"Echt een heel prettige balans in structuur en begeleiding, vrijheid en het werk, waardoor het echt een geheel is."


Quotes


Quotes

"Zeer positief, ontspannen, leerzaam, open, inspirerend, gezellig, lekker fysiek werk en intelligent gezelschap."