Aardbeientoren van hergebruikmaterialen hoog(s)tepunt van landervaringsweek

2012-07-24

Afgelopen week heeft een zevental vrijwilligers o.a. gewerkt aan de bouw van een aardbeientoren. Daarnaast is er tijdens de landervaringsweek hard gewerkt aan het afbikken van bakstenen, wieden van de bedden, verzamelen van kruiden en bloemblaadjes voor thee en kruidenzalf.

Aardbeientoren van hergebruikmaterialen hoog(s)tepunt van landervaringsweek
 

De eerste landervaringsweek van deze zomer heeft de oprichters van Aarde-Werk de Stegge een enorme hoeveelheid werk uit handen genomen en het terrein weer een stapje verder gebracht in de richting van een duurzaam leefsysteem.

berg voor aardbeientoren img 7301

Hoog(s)tepunt was het samen opbouwen van een heuse aardbeientoren met stukken baksteen, zand, klei en puin, overgebleven uit de afbraak van de schoppe. In een aardbeientoren kunnen aardbeiplanten goed groeien en gemakkelijker geplukt worden. De vruchten hangen niet op de grond waardoor ze snel kunnen rotten, maar hangen in de lucht.

aardbeientoren voltooid img 7318

Hoewel het tamelijk bewolkt en regenachtig was, is er veel buiten gewerkt en is er een flinke voorraad bloemblaadjes voor thee, tinctuur en zalf geplukt. Ook zijn er tientallen bakstenen van de inmiddesl afgebroken oude schoppe afgebikt, zodat ze straks weer kunnen worden gebruikt bij de opbouw van de nieuwe schoppe-in-oude-stijl.

Bakstenen afbikken, steen voor steen img 7289

Uiteraard is er ook aardig wat gewied. De moestuin begint steeds meer producten op te leveren, zodat elke dag van alles geoogst kon worden: paprika's, courgettes, aubergines, tuinmelde en vele andere onderdelen van de 'wilde salades' en de eerste aardappelen. Deze hebben nog een flinke injectie van brandnetelgier gekregen zodat ze extra gesterkt de aangekondigde heuse zomerse week ingaan.

Eten uit de tuin was weer een feest, ook voor degenen die niet gewend zijn aan wilde planten als voedsel. De Spaanse WWOOF-ers verrasten met een maaltijd met tortilla di ortiga's, ofwel een ei-aardappelschotel gevuld met brandnetel. Vele ervaringen werden uitgewisseld en zo werd er onderling van alles aangeleerd.

Nieuwsbrief?

Schrijf u hier direct in voor onze digitale nieuwsbrief.
Quotes


Quotes

"Interessant om de spanning te voelen tussen ongezonde gewoonten en bewust gezond leven."'


Quotes

"Ik heb hier de bevestiging gekregen dat dit duurzame leven me goed doet."


Quotes

'Ik ben me bewust geworden van dat IK deel uitmaak van levende systemen en kan bijdragen aan de kringloop hierin.'


Quotes

'De permacultuurprincipes zijn niet alleen van toepassing op natuur, ook op je eigen leven.'


Quotes


Quotes

"Ik ga na deze week bewust duurzaam leven en ecologische producten gebruiken"


Quotes

"Echt een heel prettige balans in structuur en begeleiding, vrijheid en het werk, waardoor het echt een geheel is."


Quotes


Quotes

"Zeer positief, ontspannen, leerzaam, open, inspirerend, gezellig, lekker fysiek werk en intelligent gezelschap."