Nieuwsberichten

Themanummer over WATER opvraagbaar - 2018-10-30

Themanummer over WATER opvraagbaar

Wie meer wil lezen over de manier waarop we op de Stegge bezig zijn met waterberging, waterbesparing, watergebruik en waterbesparing kan binnenkort een bladerbare versie  nr. 5,ons relatiemagazine, downloaden. 

Lees meer


Geslaagd minifestival BewustAchterhoek - 2018-09-04

Geslaagd minifestival BewustAchterhoek

Het afgelopen weekend heeft een geslaagd minifestival plaatsgvonden waarop deelnemende trainers, therapeuten,cursusleiders en cosches zich gepresenteerd. Bezoekers konden een miniworkshop meemaken om kennis te maken met activiteiten die tot bewustwording leiden op het gebied van gezondheid, duurzaamheid en welzijn.

Lees meer


Relatiemagazine over ENERGIE verschenen - 2018-06-05

Relatiemagazine over ENERGIE verschenen

Vandaag is ons relatiemagazine Aarde-Werk nr. 4 verschenen en verstuurd naar belangstellenden. Het gaat over een van de belangrijkste thema's voor de komende jaren: onze energievoorziening. We geven een beeld van de hoeveelheid elektrciteit ie wij omzetten met behulp van inmiddels 44 zonnepanelen.

Lees meer


Relatiemagazine over de BODEM verschenen - 2017-12-15

Relatiemagazine over de BODEM verschenen

Vandaag is ons relatiemagazine Aarde-Werk nr. 3 verschenen en verstuurd naar belangstellenden. Het gaat over een van de belangrijkste thema's voor de komende jaren: onze bodem. De kwaliteit gaat overal sterk achteruit. In dit nummer veel aandacht voor de manier waarop wij op de Stegge werken aan bodemverbetering met behulp van compost, mest en beweiding door koeien.

Lees meer


Prachtige wilgenstoelen gemaakt in een weekend - 2017-02-14

Prachtige wilgenstoelen gemaakt in een weekend

In het tweede weekend van Februari werkten vijf vrouwen onder leiding van Tomas Civin enthousiast aan het maken van een eigen tuinstoel van wilgentenen. Det resultaat mag er zijn. Vijf Achterhoekse tuinen zijn verrrijkt met een eigen ontwerp.

Lees meer


Capaciteit zonne-energie uitgebreid - 2017-01-10

Capaciteit zonne-energie uitgebreid

Afgelopen week zijn er veertien zonnepanelen geplaatst op het dak van de schoppe. Door de toename aan verhuur en door het gebruik van de elektrische bedrijfsauto wordt er meer stroom gebruikt. Het vermogen van de nieuwe installatie is 3750 Wattpiek. Dat levert waarschijnlijk per jaar zo'n 3000 kWh op.

Lees meer


Tweede themanummer relatiemagazine over permacultuur gereed - 2016-12-12

Tweede themanummer relatiemagazine over permacultuur gereed

Onlangs is het tweede themanummer van Aarde-Werk, ons relatiemagazine verschenen, geijd aan permacultuur. U kunt een bladerbare versie bekijken door hier te klikken. Verderop kunt u ook een pdfversie downlowden.

WIj wensen u veel leesplezier. Reacties, van welke aard ook, zijn altijd welkom bij info@aarde-werkdestegge.nl

Lees meer


Inspirerend Vers Hout weekend - 2016-12-06

Inspirerend Vers Hout weekend

Afgelopen weekend hebben zes cursisten zich o.l.v. Sjors van der Meer en Job Suijker een weekend lang gestort op het maken van lepels uit vers geoogst berken- en esdoornhout. Een inspirerende bijeenkomst met leuke resultaten.

Lees meer


Aandacht voor integrale benadering bij Gelderse federatie - 2016-11-18

Aandacht voor integrale benadering bij Gelderse federatie

 

Tijdens de ledenvergadering van de Gelderse Natuur- en Milieufederatie heeft Jan-Willem namens Aarde-Werk de Stegge aandacht gevraagd voor integrale benadering van natuur, landbouw, veeteelt en consumentbenadering.

Lees meer


Elektrische bestelauto voldoet goed en rijdt puur op zonne-energie - 2016-10-21

Elektrische bestelauto voldoet goed en rijdt puur op zonne-energie

Oktober 2015 viel een belangrijk besluit: we schaffen een bedrijfsauto aan. Natuurlijk wel elektrisch, dus geen hybride. De actieradius is in de zomer 135 km. en in de winter, tenminste wanneer het vriest, 85 km. In het eerste jaar heeft de auto 5800 km. gereden en ruim 875 kWh verbruikt. Gemiddeld verbruikt de auto 150 W per kilometer. De 'brandstof'kosten zijn dan 3,4 cent per kilometer.

Lees meer


Landervaringsweek: klein(e groep) maar fijn - 2016-08-22

Landervaringsweek: klein(e groep) maar fijn

In een paar dagen is er door een kleine groep mensen weer aardig wat werk verzet tijdens de tweede landervaringsweek van dit jaar. Hoogtepunten waren de warme maaltijden en het samen opbouwen van een composthoop. Vor een enkeling was de zon te heet...Dus is het zaak onder de walnootboom een schaduwplek te vinden....

Lees meer


Landervaringsweek: lekker werken en genieten van de pracht - 2016-08-01

Landervaringsweek: lekker werken en genieten van de pracht

afgelopen week is met zeven mensen lekker gewerkt aan een waslijst van taken die waren verzameld op urgentie. Natuurlijk is er altijd werk, maar sommige taken moeten nu gebeuren terwijl andere  nog wel een of meer dagen kunnen wachten. Urgent waren deze week schoonmaken van het kippenhok, maaien rond de vuurplaats, wieden van het helofytenfilter, schoffelen van het terras, snoeien van de beukenhagen, uittrekken van de lisdodden uit de poel en het vullen van de koude bak met compost. De meeste van deze taken zijn gedaan.

Lees meer


Heel de Bodem! Goed motto voor cursisten - 2016-07-15

Heel de Bodem! Goed motto voor cursisten

Voor het eerst heeft de Praktijkschool voor Duurzaamheid een cursusweekend georganiseerd over het kwaliteitsbeheer van de bodem voor mensen die zelf over een stuk grond kunnen beschikken. Ieder had een grondmonster meegebracht om te analyseren op PHwaarde en structuur. Ook is het aantal wormen geteld. De aanwezigheid van diverse wilde kruiden is besproken, waarbij uitgelegd is waarom bepaalde kruiden op bepaalde momenten in een bepaald soort grond verschijnen en wat hun functie kan zijn. de deelnemers gingen met tal van tips naar huis en waren geinspireerd om de opgedane kennis en ervaring toe te passen.

Lees meer


Open dag brengt verwante mensen bij elkaar - 2016-06-20

Open dag brengt verwante mensen bij elkaar

De jaarlijkse open dag onder de titel "Lekker naar de boer" heeft zo'n vijftig belangstellenden naar onze boerderij gelokt. Dat was een mooi resultaat gezien het feit dat de berichtgeving in de Achterhoekse kranten minimaal was.

Lees meer


Koks in spe leren op de Stegge bij - 2016-06-19

Koks in spe leren op de Stegge bij

Vijftien koks-in-opleiding hebben in een ochtend een goed beeld gekregen van het belang van een gezonde bodem om gezonde en smakelijke gerechten te kunnen bereiden. Na een verhaal door Gea gingen de de tuin in om sla en eetbare bloemen te plukken.

Lees meer


Dexterkoetjes in actie - 2016-05-02

Dexterkoetjes in actie

Elke twee dagen krijgen de twee Dexter koetjes een nieuw stuk gras om te grazen. Ze bemesten de grond, waarna het gras extra snel gaat groeien. Als ze na ongeveer 60 dagen op dezelfde plaats terugkeren is het gras voldoende aangegroeid om weer te begrazen. Maar ze doen soms iets anders dan grazen...

Lees meer


Groen dak op stroyurt - 2016-04-29

Groen dak op stroyurt

Een jaar na het begin van de bouwwerkzaamheden met strobalen is de demonstratiestroyurt nu afgemaakt met een groen dak. GroenKreatief uit Holten leverde de materialen en legde folies, substraat en rollen sedumplantjes op elkaar. Het groene dak past nu nog beter in het landschap.

Lees meer


Nieuw: Relatiemagazine 'Aarde-Werk' online bladerbaar - 2016-04-11

Nieuw: Relatiemagazine 'Aarde-Werk' online bladerbaar

Deze week verschijnt in druk de eerste aflevering van ons nieuwe relatiemagazine 'Aarde-Werk'.

De bladerbare versie kunt via onderstaande link bekijken. Het thema is Deep Ecology en levert naast artikelen ook informatie over het afgelopen jaar op de Stegge : aantal bezoekers, energiegebruik, plantendiversiteit en nog veel meer.

 

Lees meer


Onze akker 62 fruitbomen rijker dankzij Kottense basisschoolleerlingen - 2015-12-02

Onze akker 62 fruitbomen rijker dankzij Kottense basisschoolleerlingen

Afgelopen dinsdag hebben tweeenveertig leerlingen van OBS Kotten zich uitgesloofd om zo'n 60 fruitbomen te planten op de es bij de Praktijkschool voor Duurzaamheid. Het druilerige weer was uitstekend geschikt voor deze toekomstgerichte actie. Een meisje was zo geraakt dat ze vroeg of ze een worm mee naar huis mocht nemen. Gea vertelde haar dat die worm dat geen goed idee vond en dat zij thuis in de tuin ook wormen kon zoeken. Elk kind kreeg een kaartje mee met de naam van de fruitboom die hij of zij geplant heeft. Als ze willen, kunnen ze over een paar jaar gaan kijken hoeveel appels, peren, pruimen of mispels er aan 'hun' boom hangen.

img 1959

Vijf groepen van acht leerlingen gelijktijdig aan de slag

Lees meer


Minisymposium toont belang en noodzaak van duurzaamheid - 2015-11-08

Minisymposium toont belang en noodzaak van duurzaamheid

Tijdens het minisymposium "Verbouw de toekomst" is duidelijk gemaakt hoe belangrijk, maar ook hoe noodzakelijk en eigenlijk onontkoombaar duurzaamheid ook in de bouw is. Zowel tijdens de talkshow met de bouwers en installateurs als in de presentatie van Bert Vink over integrale duurzaamheid bleek dat de huidige, weinig duurzame praktijk in de landbouw, industrie en de bouw op de helling moet. Op de foto: het Excellentcertificaat overhandigd aan de opdrachtgevers.

img 1919

Bert Vink in actie tijdens zijn referaat over integrale duurzaamheid

Lees meer


Grasland verrijkt met nieuwe paddenpoel - 2015-11-02

Grasland verrijkt met nieuwe paddenpoel

Afgelopen week is in de wei een tweede poel uitgegraven om nog meer biodiversiteit te scheppen in de vorm van libellen, hagedissen, salamanders en kikkers die de kans krijgen zich te vestigen op het terrein. Hij is ruim een meter diep. Het is niet de bedoeling dat de koeien er gaan drinken omdat dat de oevers snel vertrapt zullen worden. 

Lees meer


Tuinderij wordt boerderij door komst van twee Dexter koetjes - 2015-10-30

Tuinderij wordt boerderij door komst van twee Dexter koetjes

Na lang wikken en wegen hebben we besloten van boerderij Nelles twee Dexter koeien: moeder met 4 maanden oude stier, inmiddels os over te nemen die daar te weinig grasland hadden. spannend om voor deze voor ons onbekende dieren te gaan zorgen. Hun winter- en nachtverblijf is onder het zeil van de houtsnippersilo.

Lees meer


Nieuwe zitgelegenheid in het voedselbos - 2015-10-07

Nieuwe zitgelegenheid in het voedselbos

Tim Hagen blijft creatief in het bedenken van mooie zitplekken op het terrein. Nu heeft hij een hoge stoel ontworpen die op de omgewaaide berk is geplaatst. De dikke stam staat nog overeind, maar de stam is bij de storm afgebroken. Kinderen hebbn de stoel al ontdekt en bezeten.

Lees meer


Demonstratiebouwwerk van strobalen binnen afgewerkt - 2015-09-25

Demonstratiebouwwerk van strobalen binnen afgewerkt

Afgelopen tijd heeft Tim(mmerman) Hagen hard gewerkt aan het demonstratie strobalenbouwwerk. Hij legde de houten vloer en bedacht de constructie van vier bedsteden voor cursisten die niet in de slaapruimte van de schoppe terecht kunnen. Deze bedsteden zijn gemaakt van houten planken die tien jaar lang de vloer hebben gevormd op de zolder van het pand van stichting Aarde-Werk in Den Haag.

Lees meer


Tweede landervaringsweek verloopt in goede samenwerking - 2015-08-17

Tweede landervaringsweek verloopt in goede samenwerking

Afgelopen week hebben 9 deelnemers van verschillende leeftijden en een Italiaanse WWOOF-er een grote bijdrage geleverd aan de groei en bloei van het terrein. Een pionierboom uit het eerste voedselbos is gesnoeid om plaats te maken voor meerjarige voedselproducerende struiken. De takken werden verhakseld voor de kompost of verzaagd voor de kachel. Het helofytenfilter is bevrijd van de akkerwinde die zich genesteld had tussen de rietplanten en deze bijna keelden.

Lees meer


Tien extra zonnepanelen leveren schone stroom - 2015-08-17

Tien extra zonnepanelen leveren schone stroom

Een paar weken geleden zijn er tien zonnepanelen bijgeplaatst naast het 'stroomhuuske' waar al twintig panelen op lagen. De verwachte opbrengst van deze nieuwe panelen is per m2 al weer een stuk hoger dan die van de 6 jaar 'oude' panelen.

Lees meer


Filmploeg RTV Gelderland brengt duurzaamheid in beeld - 2015-08-14

Filmploeg RTV Gelderland brengt duurzaamheid in beeld

Afgelopen week is RTV Gelderland in actie geweest op ons terrein om duurzaamheid en dan vooral het aspect kringlopen in beeld te brengen voor kijkers in de provincie. De uitzending vormt de eerste aflevering in een serie van 18 delen. In de eerste aflevering komen Marjan Minnesma van Urgenda en Aarde-Werk 'de Stegge' Praktijkschool voor Duurzaamheid in beeld. De uitzendingen beginnen in september op de woensdag.

Lees meer


Landervaringsweek veelzijdig en veelkleurig - 2015-08-03

Landervaringsweek veelzijdig en veelkleurig

Afgelopen week hebben weer tien mensen - van tieners tot veertigers - ervaren hoeveel rust, inspiratie en plezier samen zijn en samen werken op het land kan geven aan jong en oud. De ochtendlijke start van de dag met behulp van lichaamsoefeningen en het delen van engelenkaartjes gaf richting aan de dag,

Lees meer


Open erf trekt mensen met veel kennis en wensen - 2015-06-23

Open erf trekt mensen met veel kennis en wensen

 open dag op 21 juni jl. trok weliswaar minder bezoekers dan vorig jaar, waarvoor het weer deels verantwoordelijk was (een paar fikse buien), maar meer dan vroeger mensen die een bijzondere belangstelling voor de thema's rond duurzaamheid hebben. Mensen die zelf ervaring hebben en kennis bezitten, maar vooral behoefte hebben met anderen over de toekomst te praten.

Lees meer


Nieuwe aankleding winkeltje voor huisverkoop - 2015-06-19

Nieuwe aankleding winkeltje voor huisverkoop

Het streven was voor de open dag van 21 juni het winkeltje met kruiden, zalven, tincturen, chutney's en andere producten op een aantrekkelijke manier visueel te presenteren. dat is goed gelukt door de inspanningen van o.a. Judith die een achtergrondbord kleurrijk beschilderde en een aanwijsbord buiten met het opschrift "Winkel".

Lees meer


Nieuwe wilgenkoepel gebouwd om 's zomers in te slapen - 2015-06-02

Nieuwe wilgenkoepel gebouwd om 's zomers in te slapen

Afgelopen tijd heeft Tim Hagen een nieuwe wilgenkoepel gebouwd met wilgentenen afkomstig van het terrein. De bedoeling is dat liefhebbers 's zomers onder de blote hemel en toch een beetje beschermd kunnen slapen.

Lees meer


Winderige DuurzaamDoenmarkt in Notaristuin - 2015-06-01

Winderige DuurzaamDoenmarkt in Notaristuin

Afgelopen weekend heeft de Praktjkschool voor Duurzaamheid gestaan met een stand om zaden, plantjes en zalf te verkopen en mensen te laten zien wat je aan zelfvoorziening kunt realiseren. Het weer werkte iet mee deze keer, maar toch kwamen er beide dagen voortdurend nieuwgierigen de Notaristuin doorlopen. Deze DuurzaamDoenDagen zijn georganiseerd door GroenLinks, aarde-Werk'de Stegge', HtW installaties, Kruisselbrink Installaties, verduurSaam en de groene energiemaatschappij AGEM.

Lees meer


Demonstratiebouwwerk van strobalen 'in de steigers' - 2015-05-01

Demonstratiebouwwerk van strobalen 'in de steigers'

Afgelopen weekend hebben tien deelnemers aan een workshop samen met Wouter Klijn gewerkt aan het plaatsen van een zeskantig frame waarin strobalen zijn geplaatst als muur voor een demonstratiebouwwerkje. Hier kunnen bezoekers straks zien hoe je op eenvoudige en doeltreffende wijze een bouwwerk van strobalen kunt maken.

Lees meer


Start collectieve permacultuurtuin - 2015-04-20

Start collectieve permacultuurtuin

Zaterdag 18 april is een begin gemaakt met het inrichten van een collectieve permacultuurtuin op de zorgboerderij 'de Zonnebloem' in Winterswijk Brinkheurne. Tien belangstellenden schreven zich in op dit project, waarvan er drie ook nog een stukje eigen groentetuin gaan opzetten.

Lees meer


Voorraad larix hout uit voedselbos kan drogen - 2015-02-07

Voorraad larix hout uit voedselbos kan drogen

in de lente van 2014 werden er in het toekomstige voedselbos zo'n 35 larix en sparrebomen geveld om plaats te maken voor fruitbomen, fruitstruiken en andere voedselproducerende planten. Een deel van de stammen verdween onder de uit de poel uitgegraven grond. Een deel wordt verzaagd en gekloofd voor de kachel.

Lees meer


Schuifdeuren maken cvketel rendabeler - 2015-01-15

Schuifdeuren maken cvketel rendabeler

Onlangs heeft firma Huiskamp de werkplaats van larix schuifdeuren voorzien. Daardoor blijft de restwarmte van de cvketel behouden en kost het minder energie de waterbuffer op temperatuur te houden.

Lees meer


Boerderijconcerten: een verademing voor de geest - 2014-10-16

Boerderijconcerten: een verademing voor de geest

Afgelopen jaren heeft Jan-Willem van de Velde geregeld improvisatieconcerten gegeven op zijn Boesendorfer vleugel. Elk seizoen spellt hij een aantal stukken geinspireerd op het jaargetijde. In de bijlage krijg je de gelegenheid zijn spel te beluisteren. rust_over_het_land.m4a. Het is muziek als luisteravontuur. Je kunt meeleven met de gang van de muziek die je ergens heen brengt en ten slotte weer thuis....

Lees meer


Weekend humisme opent de ogen - 2014-10-14

Weekend humisme opent de ogen

Vijfentwintig deelnemers waren afgekomen op het weekend over bodemkwaliteit gegeven door Marc Siepman, uit de naaste omgeving maar ook zelfs iemand uit Kamperland. Marc wist duidelijk te maken hoe wezenlijk het bodemleven is voor de voedselkwaliteit.

Lees meer


Klimaatactie: voedselbos ingeplant met enthousiaste vrijwilligers - 2014-09-22

Klimaatactie: voedselbos ingeplant met enthousiaste vrijwilligers

Afgelopen zondag hebben een kleine twintig vijwilligers meegewerkt met de aanplant van het eerste voedselbos van de Achterhoek. Het was een activiteit in het kader van de wereldwijde acties voor een deugdelijk klimaatbeleid ter voorkoming van verdere opwarming van de aarde. Op uitgekiende plekken stonden de planten met een vlaggetje eaan klaar om ingegraven te worden. Binnen een uur was de klus geklaard.

Lees meer


Zelfvoorziening heeft wereldwijde impicaties - 2014-08-18

Zelfvoorziening heeft wereldwijde impicaties

Afgelopen week hebben de cursisten bij de weekcursus 'Zelfvoorzienend Leven' ontdekt dat zelfvoorziening veel verder gaat dan je eigen tandpoeder maken zodat je geen dure tubes tandpasta meer hoeft te kopen. Je koopgedrag heeft wereldwijde gevolgen. Via de aankoop van voedingsproducten 'gebruik' je heel veel drinkwater indirect. Hetzelfde geldt voor vlees, kaas en melk: de impact is veel groter dan de meesten dachten. De voedselafdruk is nu een begrip. Wat je van dichtbij haalt, vraagt veel minder grondstoffen en energie.

Lees meer


Permacultuur driedaagse heeft inspirerend effect - 2014-08-10

Permacultuur driedaagse heeft inspirerend effect

Drie dagen samen nadenken, samen werken op het terrein, instructie krijgen over uitgangspunten van een duurzaam terreinontwerp praktische toepassingen zien, dat alles vormde de hoofdmoot van de introductiecursus permacultuur. De (vrouwelijke) deelnemers gingen met veel ideeen naar huis waar ze de principes zullen toepassen in hun tuin, bedrijfsterrein, balcon of volkstuin. Inpirerende dagen, zo melden de evaluaties. Bekijk het fotoalbum

Lees meer


Werk lijdt niet onder de warmte tijdens landervaringsweek - 2014-08-03

Werk lijdt niet onder de warmte tijdens landervaringsweek

Afgelopen week hebben acht Nederlandse deelnemers en een Engelse WWOOF-er in de warmte enorm hard gewerkt aan een groot aantal verschillende klussen, allemaal om tuin en terrein te onderhouden, te verfraaien en geschikt te houden voor rondleidingen en cursussen. Wieden en mulchen, hout kloven en versnipperen, maaien en hooien, plukken en proeven, het kwam allemaal aan bod.

Lees meer


Zwerfsteen met nr. 3 bont beschilderd - 2014-07-25

Zwerfsteen met nr. 3 bont beschilderd

De zwerfsteen bij de ingang van het terrein heeft een totale facelift ondergaan. Judith Stronks heeft haar artistieke talenten in de strijd geworpen om van de zwerfsteen een rijk gekleurde merksteen te maken.

Lees meer


Meertalig land ervaren door jong en oud - 2014-07-21

Meertalig land ervaren door jong en oud

Afgelopen week heeft een groep van Nederlanders, Duitsers en een Engelsman flink wat werk verzet ter onderhoud van de tuin en het terrein. Soms werd in drie talen gecommuniceerd en dat lukte door de wil om elkaar te begrijpen. Diverse taken werden met plezier uitgevoerd en aan het eind van de week bleek ruim 60% van de openstaande taken uitgevoerd, een prachtige score, zeker als je weet hoe lang de lijst was...

Lees meer


Fietsenstalling van hergebruik hout - 2014-07-04

Fietsenstalling van hergebruik hout

Nadat de vorige stalling gemaakt van berkenhout in elkaar gestort was, hebben we gezocht naar een duurzamer opvolger. Met medewerking van een Italiaanse WWOOF-er kwam er een bruikbaar ontwerp uit.

Lees meer


Veel belangstelling voor huisgemaakte producten tijdens open dag 'Lekker naar de boer' - 2014-06-25

Veel belangstelling voor huisgemaakte producten tijdens open dag 'Lekker naar de boer'

Om 11 uur stonden twee bezoekers klaar om een rondleiding te krijgen. Daarna werd het stil en begon het een beetje te regenen. Maar om 12.30 uur begon het te druppelen en nog later echt te regenen: geregeld kwamen nieuwe bezoekers een kijkje nemen op de boerderij.

Lees meer


Ecotoilet in een dag gebouwd - 2014-06-15

Ecotoilet in een dag gebouwd

Onder de bezielende leiding van Fedde is met een viertal belangstellenden een urinegescheiden ecotoilet gebouwd dat daarna met de Italiaanse WWOOF-ers geplaatst is in het essenbos achter de poel.

Lees meer


Duurzaam Doen: markt in de Notaristuin op 25 mei - 2014-05-25

Duurzaam Doen: markt in de Notaristuin op 25 mei

Aarde-Werk 'de Stegge' doet mee aan de organisatie van de markt 'Duurzaam Doen' op zondag 25 mei over de mogelijkheden van duurzaam leven en ondernemen in Winterswijk. Deze markt loopt van 12-17 uur in de Notaristuin achter de HEMA en tegenover Ekoplaza.

 Lees meer


Wilde plantenwandeling trekt enthousiaste vrouwen - 2014-04-26

Wilde plantenwandeling trekt enthousiaste vrouwen

Vrijdag jl. vond voor het eerst een workshop en wandeling plaats waarbij de bruikbaarheid en eetbaarheid van wilde planten centraal stond.

Lees meer


Taatsende planken bevestigd - 2014-03-22

Taatsende planken bevestigd

Een kleine week heeft Theo Boessenkool gewerkt aan het op maat maken en bevestigen van 10 taatsende planken voor de ramen van de zuidgevel van de schoppe.

Lees meer


Van verwaarloosd bos op weg naar bostuin - 2014-03-01

Van verwaarloosd bos op weg naar bostuin

Afgelopen weken is hard gewerkt aan het verwijderen van braamstruiken en dood hout in het onlangs aangekochte stukje bos langs de Geessinkweg. Binnenkort worden sparren gekapt en de stammen gebruikt als composterende vulling voor te creeeren wallen waarop voedsel verbouwd gaat worden

Lees meer


Eiken bevrijd uit knellende houtgreep - 2014-02-17

Eiken bevrijd uit knellende houtgreep

Aan de oostrand van het terrein zijn de laatste eiken die nog in een knellende wurggreep zaten van klimopplanten bevrijd. Al lopen de meningen over de schadelijkheid van klimop op andere bomen uiteen, hebben wij besloten de klimop door te zagen.

Lees meer


Nieuwe aanwinst: toekomstig eetbaar bos - 2014-02-01

Nieuwe aanwinst: toekomstig eetbaar bos

Onlangs hebben Gea en Jan-Willem het stukje bos dat grenst aan de noordzijde van de es aangekocht met als doel daar over vijf jaar flink wat fruit en noten uit te oogsten.

Lees meer


Introductie Permacultuur door Fransjan de Waard drukbezocht - 2013-11-25

Introductie Permacultuur door Fransjan de Waard drukbezocht

Zondag 24 november jl. kwamen bijna dertig bezoekers af op de lezing over permacultuur door een van de pioniers in Nederland, Fransjan de Waard. Door het gebruik van veel en zeer sprekende beelden werd het een boeiend en leerzaam verhaal.

Lees meer


Workshop zuurkool maken - 2013-11-24

Workshop zuurkool maken

Voor het eerste organiseerde de Praktijkschool voor Duurzaamheid een workshop om te leren zelf zuurkool (in) te maken. Een gezellige en leerzame ochtend was het resultaat.

Lees meer


Schapen vervangen de maaimachine - 2013-10-28

Schapen vervangen de maaimachine

Ook dit najaar zorgen de schapen van fam. Ros er weer voor dat de wei kort geknipt de winter in gaat. Zo bevorderen we de verarming van de grond en de verrijking met zeldzame plantesoorten.

Lees meer


Herfst: tijd voor thee inpakken - 2013-10-24

Herfst: tijd voor thee inpakken

Afgelopen maanden zijn geregeld kruiden geplukt en te drogen gehangen bij de cv-ketel. Nu is het moment aangebroken om de verschillende soorten te mengen tot een heerlijke cocktail.

Lees meer


Aarde-Werk de Stegge in oktobernummer van tijdschrift Naober - 2013-10-19

Aarde-Werk de Stegge in oktobernummer van tijdschrift Naober

In het oktobernummer van het tijdschrift Noaber dat gericht is op Oost Nederland: Drente, Twente, Salland en de Acherhoek, is een aritkel verschenen over de manier waarop we hier permacultuur toepassen. met prachtige foto's van het terrein.

Lees meer


Oktober oogstmaand met heel veel appels - 2013-10-18

Oktober oogstmaand met heel veel appels

Dit jaar is een uitstekend fruitjaar gebleken. De veertig jaar oude sterappelboom heeft honderden appeltjes met die karakteristieke ouderwetse smaak gegeven. Aan de weg staan ze te koop; in de winkel kun je ze niet meer krijgen. Maar ook de andere bomen zoals de goudreinet en de conferende peer geven overvloedig vruchten. Een groot deel ligt al opgeslagen in de hooiberg die nu heerlijk naar fruit geurt.

Lees meer


Toppen uit bomen gerukt - 2013-09-14

Toppen uit bomen gerukt

Tijdens een korte en hevige storm en onweersbui zijn uit de acacia en de perenboom in de wei de top gerukt. De bomen zien er gehavend uit. De acacia zal waarschijnlijk gesnoeid moeten worden om daarna weer in een behoorlijke vorm uit te kunnen groeien. Jammer is het wel...

Lees meer


Pontje in de poel geinstalleeerd - 2013-09-08

Pontje in de poel geinstalleeerd

Op eenvoudige wijze is onze paddenpoel voorzien van een pontje waarop kinderen en volwassenen op het water van de poel kunnen dobberen.

Lees meer


Cursusruimte Aarde-Werk 'de Stegge' officieel geopend - 2013-08-24

Cursusruimte Aarde-Werk 'de Stegge' officieel geopend

Afgelopen vrijdag heeft Betty Wassink van stichting Winterswijk Marketing de onlangs duurzaam verbouwde schoppe officieel geopend. Met een zwierig gebaar trok zij om kwart over vijf de deuren van de schoppe los. In haar openingswoord ging zij terug in de geschiedenis van de gemeenteraad, waarin zij destijds zitting had en daar sterk pleitte voor een vergunning voor de Praktijkschool om de verbouwing mogelijk te maken.


Lees meer


Lokale bedrijven schenken eiken zitbank aan Aarde-Werk 'de Stegge' - 2013-08-24

Lokale bedrijven schenken eiken zitbank aan Aarde-Werk 'de Stegge'

Vlak voor de officiele opening van de schoppe hebben aannemersbedrijf Huiskamp Bouw, installatiebedrijven Freriks en Harrie Frielink en Oortgiese Grondwerken een enorme eikehouten zitbank aangeboden aan de grondleggers van de Praktijkschool voor Duurzaamheid Gea Boessenkool en Jan-Willem van de Velde

Lees meer


Introductiedagen Permacultuur: voedsel voor de toekomst - 2013-08-11

Introductiedagen Permacultuur: voedsel voor de toekomst

Afgelopen week is bij de Praktijkschool voor Duurzaamheid een groep cursisten aanwezig geweest om ingewijd te worden in de uitgangspunten en mogelijkheden van permacultuur i.v.m. de toekomstige voedselvoorziening voor 9 miljaard mensen..

Lees meer


Landervaring: werken en genieten in de hitte - 2013-08-05

Landervaring: werken en genieten in de hitte

Afgelopen week heeft een groep liefhebbers een waslijst aan klussen geklaard. Ondanks de hitte werd er volop gewerkt en 's middags lekker vakantie gehouden.

Lees meer


Klankconcert in de wei zeer geslaagd - 2013-07-22

Klankconcert in de wei zeer geslaagd

Op vrijdag 19 juli jl. gaven drie geinspireerde vrouwen voor het eerst een speciaal klankconcert in de wei van boerderij Aarde-Werk 'de Stegge': een zeer bijzondere ervaring voor de bezoekers die liggend allerlei bijzondere klanken over en door zich heen lieten gaan.

Lees meer


Landervaringsweek: veel gedaan in goede sfeer - 2013-07-21

Landervaringsweek: veel gedaan in goede sfeer

Afgeopen week hebben zeven belangstellenden hun vakantieweek gebruikt om te genieten van fietsen en wandelen en in de ochtenden allerlei klussen te klaren die zijn blijven liggen. Een geweldige prestatie in goede harmonie tot stand gekomen. En natuurlijk heerlijk eten van eigen land.

Lees meer


Drukbezochte open dag 'Lekker naar de boer' - 2013-06-24

Drukbezochte open dag 'Lekker naar de boer'

Zondag 23 juni wisten veel mensen uit de omgeving van Kotten de weg naar de Praktijkschool voor Duurzaamheid te vinden. Het was een voortdurende stroom van belangstellenden die rondgeleid werden door Gea Boessenkool en Jan-WIllem van de Velde

Lees meer


Drie Dolle Duurzame Dagen in Winterswijk: 23 24 25 mei - 2013-05-14

Drie Dolle Duurzame Dagen in Winterswijk: 23 24 25 mei

Aarde-Werk 'de Stegge' doet mee aan de organisatie van drie dolle duurzame dagen over de mogelijkheden van duurzaam leven en ondernemen in Winterswijk. Bedrijven ontmoeten collegabedrijven in schouwburg de Storm op 23 en 24 mei 's middags, belangstellenden kunnen elektrische fietsen, brommers, scooters en auto's, maar ook ligfietsen uittesten. Zaterdag 25 mei is er een feestelijke markt in de Notaristuin met standjes met geitenkaas, varkensvlees,isolatiematerialen, natuurverf en cursussen over duurzaamheid en permacultuur.

13 3dddagen 03

Lees meer


Schoppe aangeaard, gras ingezaaid - 2013-05-06

Schoppe aangeaard, gras ingezaaid

Onlangs is het grondwerk voltooid: rondom de schoppe is de aarde tegen de muurtjes verzet, zodat het bouwwerk er eindelijk uitziet zoals bedoeld en zeer gelijkend op de situatie met de oude schoppe. Gras is ingezaaid, zodat binnen enkele weken het gebouw omringd is met groen.

Lees meer


Bestrating rond de schoppe voltooid - 2013-05-03

Bestrating rond de schoppe voltooid

De bestrating langs de schoppe is inmiddels voltooid met tweedehands 'Waaltjes' uit de voorraad van Oortgiese Grondwerken en klinkers die voorheen gelegen hebben op de vloer van de oude schoppe. Van de nu nog overgebleven klinkers zal komende zomer nog een terras naast de schoppe worden aangelegd samen met vrijwilligers.

Lees meer


Kelderdek gemonteerd, keldertrap geplaatst - 2013-04-24

Kelderdek gemonteerd, keldertrap geplaatst

Onlangs is het kelderdek gearriveerd en geplaatst door Huiskamp Bouw. Het is omhoog te brengen met een lier en een slinger.

Lees meer


De oude eik: van planken tot trap - 2013-03-14

De oude eik: van planken tot trap

Vandaag arriveerden op de bouwplaats de treden en leuningen van de trap voor de schoppe. Deze zijn in de werkplaats van Huiskamp Bouw gemaakt van de eik die vier jaar geleden gekapt is op het terrein.

Lees meer


Houtsnippercvketel brandt! - 2013-02-05

Houtsnippercvketel brandt!

Vandaag is de eerder geplaatste ETA houtsnippercv-ketel in werking gesteld door Leon Kamperman van servicebureau Harrie Frielink. Daarmee komt een einde aan het gastijdperk op Aarde-Werk 'de Stegge'.

Lees meer


Introductieweekend cursus bewust en duurzaam leven 11 en 12 mei - 2012-12-01

Introductieweekend cursus bewust en duurzaam leven 11 en 12 mei

In het voorjaar van 2013 organiseert de Praktijkschool voor Duurzaamheid samen met Land&Natuur een cursus over de weg van droom naar praktijk met voedselnatuur, permacultuur en spiritualiteit. Op 11 en 12 mei begint deze cursus met een introductieweekend. Daarin krijg je een levendig beeld van de onderwerpen en werkvormen van deze cursus.

Lees meer


Pannen op het dak van de schoppe - 2012-11-29

Pannen op het dak van de schoppe

De verbouwing van de oude schoppe tot cursusruimte is zover gevorderd dat de ouden dakpannen weer op het dak konden worden gelegd.

Lees meer


TV-ploeg van 'Melk en Honing' filmt op de Stegge - 2012-10-27

TV-ploeg van 'Melk en Honing' filmt op de Stegge

Op donderdag 25 oktober heeft de filmploeg van EO's 'Melk en Honing' een hele dag gedraaid om een aantal facetten van duurzaamheid en permacultuur in beeld te brengen.

Lees meer


Herbouw schoppe vordert: hoogste punt bereikt en gebint op sokkels - 2012-10-05

Herbouw schoppe vordert: hoogste punt bereikt en gebint op sokkels

Deze week plaatsten de mannen van Huiskamp Bouw de noklat op de herbouwde schoppe. Het hoogste punt is bereikt (op de isolatie na)

Lees meer


Deelnemers geinspireerd tot werk aan levenbrengende samenleving - 2012-08-20

Deelnemers geinspireerd tot werk aan levenbrengende samenleving

Afgelopen week hebben de deelnemers aan de cursus 'permacultuur en diepe ecologie' hun ambities getoond: allen gaan op eigen manier en eigen plek voedsel verbouwen aan de hand van een zelf gemaakt permacultuurontwerp.

Lees meer


Kruidenspiraal bindt de groep in derde landervaringsweek - 2012-08-12

Kruidenspiraal bindt de groep in derde landervaringsweek

Negen deelnemers en een WWOOF-er hebben vijf dagen lnag meegewerkt op het terrein van de Praktijkschool voor Duurzaamheid. Het resultaat mag er zijn: veel klussen geklaard en een groep gevormd.

Lees meer


Eerste investering door KNHM Participaties B.V. een feit - 2012-08-06

Eerste investering door KNHM Participaties B.V. een feit

Op donderdag 2 augustus hebben KNHM Participaties B.V. en de initiatiefnemers van Aarde-Werk De Stegge het investeringsplan ondertekend voor de bouw van een trainingsaccommodatie voor duurzaamheid.

Lees meer


Zonovergoten week vol bloemblaadjes, tinctuur en bakstenen - 2012-07-30

Zonovergoten week vol bloemblaadjes, tinctuur en bakstenen

De zomerste week van het jaar was weggelegd voor de deelnemers aan de landervaringsweek die als laatsten hadden ingeschreven op deze extra week. Ze werkten een enrome lijst aan taken af onder een brandende zon.

Lees meer


Aardbeientoren van hergebruikmaterialen hoog(s)tepunt van landervaringsweek - 2012-07-24

Aardbeientoren van hergebruikmaterialen hoog(s)tepunt van landervaringsweek

Afgelopen week heeft een zevental vrijwilligers o.a. gewerkt aan de bouw van een aardbeientoren. Daarnaast is er tijdens de landervaringsweek hard gewerkt aan het afbikken van bakstenen, wieden van de bedden, verzamelen van kruiden en bloemblaadjes voor thee en kruidenzalf.

Lees meer


Gras maaien, harken, kidden en opladen: met de riek in de hand - 2012-07-05

Gras maaien, harken, kidden en opladen: met de riek in de hand

Het weer liet niet toe het gemaaide gras te laten liggen om te drogen. Dus werd het gras met vereende krachten op de wagen geladen. Uren handwerk op een weitje van krap een halve hectare. 5 wagenladingen gingen 1 km. op transport.

Lees meer


Dieptepunt bereikt: kelder geplaatst - 2012-07-03

Dieptepunt bereikt: kelder geplaatst

Ruim een half jaar na de eerste bespreking van het bouwteam is de kelder voor de te herbouwen schoppe geplaatst. Hier zullen straks de kruiden, het speltgraan en de vruchtensappen bewaard worden.

Lees meer


Grote belangstelling tijdens "Lekker naar de boer" - 2012-06-25

Grote belangstelling tijdens

Afgelopen weekend bezocht een groot aantal mensen tuinderij Aarde-Werk de Stegge. Dit jaar waren er opmerkelijk veel meer belangstellenden uit Winterswijk dan vorige jaren.

Lees meer


Eerste orchis gesignaleerd in de wei - 2012-06-13

Eerste orchis gesignaleerd in de wei

Op 12 juni vonden we de eerste orchis bloeiend en wel in de wei . Verder speurend vonden we er de volgende dag nog 8. Dus dat belooft veel moois voor volgend jaar...

Lees meer


Tomaten krijgen microklimaat cadeau - 2012-05-27

Tomaten krijgen microklimaat cadeau

Vandaag heeft Jan-Willem aan de slootkant die tegenover het zuiden ligt met oude witte trespaplaten een achtergrond voor de tomaten gemaakt die door de terugkaatsing van de zonnestraling meer warmte krijgen.

Lees meer


Solar Days ook in Winterswijk-Kotten: rondleiding en info over zonne-energie - 2012-05-05

Solar Days ook in Winterswijk-Kotten: rondleiding en info over zonne-energie

Ondernemers en particulieren met intersse in duurzame energie kunnen zaterdag tussen 13 en 16 uur een rondleiding krijgen met informatie over de zonnepanelen op de Praktijkschool voor Duurzaamheid. Zaterdag 5 mei tussen 13-16 uur bent u welkom op Boerderij Aarde-Werk de Stegge te Winterswijk-Kotten.

Lees meer


Gebinten opgeslagen voor herbouw - 2012-04-04

Gebinten opgeslagen voor herbouw

Afgelopen week is de schoppe tot de grond toe afgebroken. Het gebint is heelhuids losgemaakt van zijn sokkels en tegen de boerderij opgeslagen. Bekijk hier het fotoboek van de afbraak en opslag

Lees meer


Afbraak schoppe begint...en tegelijk hergebruik materiaal - 2012-03-15

Afbraak schoppe begint...en tegelijk hergebruik materiaal

Nu de bestemming gewijzigd is, kan begonnen worden met afbreken van de schoppe. Jan-Willem maakt begin. Oude bakstenen worden opnieuw gebruikt, Maar niet alleen dat... Meer foto's van de afbraak

Lees meer


Hagen en fruitbomen geplant. - 2012-03-05

Hagen en fruitbomen geplant.

Gelders Landschapsbeheer zorgde voor struiken en fruitboompjes. Kottenaren konden met korting struiken aanschaffen om de erven mooier en authentieker te maken. Wij deden mee en lieten ook nog onze appel- en pereboom snoeien.

Lees meer


Uilenkasten wachten op bewoners - 2012-02-16

Uilenkasten wachten op bewoners

Dankzij de Vogelbescherming is ons terrein verrijkt met een prachtige steenuilenkast. In de straks verbouwde schoppe komt een kerkuil te wonen, althans dat hopen we, want kerkuilen zijn nogal zwervers...

Lees meer


Bestemmingsplanwijziging voor verbouwing schoppe goedgekeurd door Raadscommissie - 2012-02-08

Bestemmingsplanwijziging voor verbouwing schoppe goedgekeurd door Raadscommissie

In haar laatste vergadering heeft de Raadscommissie Ruimte van Winterswijk de wijziging van het bestemmingsplan Geessinklweg goedgekeurd. Dat betekent dat met de bestemming 'bijzonder maatschappeijk' de oude schuur verbouwd kan worden tot cursusruimte.

Lees meer


Terrein verrijkt met verreikende uitk-eik-stoel... - 2011-11-12

Terrein verrijkt met verreikende uitk-eik-stoel...

Onlangs heeft Tim Hagen uit het Woold weer gezorgd voor een fraai element op het terrein van Aarde-Werk de Stegge. Hij construeerde met streek(eiken)hout een stoel op hoge poten van waaruit je heerlijk kunt uitkijken over de es en de andere landerijen.

Lees meer


Wegwijzers naar Praktijkschool geplaatst - 2011-10-21

Wegwijzers naar Praktijkschool geplaatst

Sinds kort staan op diverse plaatsen in Kotten gemeentelijke borden die de weg wijzen naar de Praktijkschool voor Duurzaamheid.

Lees meer


Aarde-Werk de Stegge genomineerd voor prijs op Duurzame Dinsdag - 2011-08-25

Aarde-Werk de Stegge genomineerd voor prijs op Duurzame Dinsdag

Het project voor basisscholen met de slogan 'Vertrouw de natuur' (bekend onder de naam 'Brood en Soep uit de Oertijd) is door het Comite Duurzame Dinsdag 2011 genomineerd voor een prijs. Het is een van de 413 ingeleverde duurzame ideeen voor het koffertje dat staatssecretaris Bleker op 6 september krijgt aangeboden..

 

Lees meer


Introductieweekend permacultuur stimuleert groeiprocessen - 2011-08-18

Introductieweekend permacultuur stimuleert groeiprocessen

Afgelopen weekend hebben de deelnemers aan de introductiecursus permacultuur en diepe ecologie ondervonden hoe stimulerend voor hun eigen ontwikkeling en groeiproces het verblijf van enkele dagen op de Praktijkschool kan zijn. De cursus zette groeiprocessen bij mensen in gang die voortgang vinden na hun verblijf op de tuinderij.

Lees meer


Landervaring geeft inkijkje in duurzame leefstijl - 2011-08-01

Landervaring geeft inkijkje in duurzame leefstijl

Afgelopen week hebben tien mensen een kijkje kunnen krijgen in de duurzame leefstijl zoals die wordt gepraktiseerd door de initiatiefnemers van de Praktijkschool voor Duurzaamheid. Het bleek voor jong en oud een inspirerende ervaring op te leveren.

Lees meer


Open tuin trekt tuinliefhebbers en voedselkwekers - 2011-07-31

Open tuin trekt tuinliefhebbers en voedselkwekers

Afgelopen zaterdag gaven diverse belangstellenden blijk van interesse in de gang van zaken bij de tuinderij en de rest van het terrein. De tarwekoekjes van eigen deeg, de kruidenthee en vruchtensiroopjes werden met smaak verorberd.Sommige bezoekers gingen met brood, meel en een passend recept voor koekjes en tarwebrood naar huis.

Lees meer


Landervaringsweek: aardse en spirituele voeding - 2011-07-17

Landervaringsweek: aardse en spirituele voeding

De landervaringsweek heeft deelnemers dichter bij de aarde gebracht, maar ook spiritueel was er onderling veel voeding. Elke ochtend was er gelegenheid ervaringen te delen in de kring in het centrum van de tuin. Bekijk het fotoboek.

Lees meer


Cursisten geinspireerd voor uitvoering van eigen ontwerp duurzaam leefsysteem - 2011-07-03

Cursisten geinspireerd voor uitvoering van eigen ontwerp duurzaam leefsysteem

Afgelopen week hebben de deelnemers aan de cursus week over diepe ecologie en permacultuur hun verbinding met de natuur verdiept en een ontwerp gemaakt om in de eigen woonsituatie uit te werken.

Lees meer


Ontdek en Beleeftuin is open - 2011-06-19

Ontdek en Beleeftuin is open

Vanmiddag direct na het ophouden van de buien heeft Gerard van der Sterre de 'Ontdek en Beleefroute' op het terrein van Aarde-Werk 'de stegge' officieel opengesteld. Velen trotseerden het buiige weer en kwamen nieuwsgierig naar de tuinderij. Diverse bezoekers beloofden terug te komen voor een uitgebreide ontdek- en beleeftocht.

Lees meer


Landervaringsweken beide volgeboekt - 2011-06-14

Landervaringsweken beide volgeboekt

De twee geplande landervaringsweken voor mensen die het leven en werken op het land  voor een week willen beleven, zijn allebei volgeboekt. Er kunnen zich geen deelnemers meer aanmelden. Wij zijn erg blij met de enthousiaste verhalen van deelnemers van vorig jaar. Wij gaan ons best doen de verwachtingen waar te maken. Lees verder over wat deze zomer nog wel meegemaakt kan worden op de Stegge.

Lees meer


Landervaringsweken voorzien in behoefte van stedelingen: meer deelnemers - 2011-06-10

Landervaringsweken voorzien in behoefte van stedelingen: meer deelnemers

Steeds meer mensen ontdekken dat het leven in een stedelijke omgaving veel vergt: dagelijks word je gebombardeerd met alle mogelijke beelden en boodschappen. Er is altijd lawaai om je heen en frisse lucht kun je slechts op enkele plekken vinden. Het fenomeen 'landervaringsweek' trekt steeds meer mensen naar de Achterhoek.

Lees meer


Welkom bij de opening van de 'Ontdek en Beleef 'tuin op 19 juni - 2011-06-08

Welkom bij de opening van de 'Ontdek en Beleef 'tuin op 19 juni

Welkom bij de opening van de 'Ontdek en Beleeftuin' van Aarde-Werk 'de Stegge' op zondag 19 juni om 14 uur. Gerard van der Sterre, bestuurslid van de KNHM afd. Gelderland zal de opening verrichten. Deze ontdekkingstocht geef je zelf vorm. Je wordt uitgenodigd met al je zintuigen open aanwezig te zijn en je te laten verrassen door wat je tegenkomt.  

Lees meer


Zonnepanelen doorbreken de 3000kWh-grens binnen het jaar - 2011-02-13

Zonnepanelen  doorbreken de 3000kWh-grens binnen het jaar

10 dagen voordat de twintig zonnepanelen een jaar op het stroomhuuske liggen hebben ze een opbrengst gehaald van 3000kWh, Volgens de schattingen vooraf zouden ze omgeveer 2975 kWH opbrengen.

Lees meer


Terrein verrijkt met wilgenhut en vlechtheg - 2011-02-07

Terrein verrijkt met wilgenhut en vlechtheg

Deze week is het terrein van boerderij de Stegge verrijkt met een prachtige hut van wilgentenen, dat wil zeggen, kleine wilgenbomen die door timmerman Tim Hagen prachtig in een kroon bij elkaar zijn gebonden.

Lees meer


Zonnepanelen op de Stegge leveren dagelijks groene stroom - 2010-12-21

Zonnepanelen op de Stegge leveren dagelijks groene stroom

Direct na de langste nacht van het jaar, juist op het dieptepunt van het aantal uren zon op een dag,  berichten wij over de zonopbrengst van de twintig zonnepanelen die op de aardappelschuur liggen. Die opbrengst liegt er niet om: Half december is er sinds de installatie begin maart van dit jaar ruim 2800kWh opgewekt, gratis.

Lees meer


Weekend permacultuur en diepe ecologie maakt deelnemers blij - 2010-09-20

Weekend permacultuur en diepe ecologie maakt deelnemers blij

Het introductieweekend over permacultuur en diepe ecologie heeft de deelnemers inspiratie gegeven voor hun dagelijkse leven. De een ziet mogelijkheden om met haar kinderen meer samen in de natuur te ondernemen en een ander kiest voor een leidersrol in zijn bedrijf op het gebied van duurzaamheid.  

Lees meer


Open tuinmiddagen: tijd voor uitwisseling, inspiratie en 'eetbare madala's' maken - 2010-08-13

Open tuinmiddagen: tijd voor uitwisseling, inspiratie en 'eetbare madala's' maken

De open tuinmiddagen die de Praktijkschool voor Duurzaamheid organiseerde in juli en augustus trekken mensen aan die interesse hebben in de toepassingen van duurzaamheid in een levend systeem. Mensen blijven lang om rond te kijken en te praten en daarbij wordt kennis en ervaring uitgewisseld.

 

Lees meer


Tweede landervaringsweek liefdevol en indringend - 2010-08-08

Tweede landervaringsweek liefdevol en indringend

Opnieuw is gebleken dat het concept van de landervaringsweken de juiste mensen naar de Stegge trekt: mensen op zoek naar balans, rust en aangename buitenactiviteiten in harmonie met de natuur. Ook tonen zij zich betrokken op de mondiale vraagstukken rond energievoorziening, voedselproductie en klimaatverstoring.

Lees meer


Landervaringsweek inspirerend en ontspannend - 2010-07-19

Landervaringsweek inspirerend en ontspannend

De deelnemers van de eerste landervaringsweek van 2010 zijn unaniem lovend over de opzet en inhoud van de landervaringsweek op boerderij Aarde-Werk de Stegge. Men waardeert de afwisseling in werk, het lekkere eten, de rust op het terrein, de dagelijkse stretchingoefeningen 's morgens en de schoonheid van de streek.

Lees meer


Cursus permacultuur zet mensen in beweging - 2010-07-05

Cursus permacultuur zet mensen in beweging

De eerste cursus over permacultuur en diepe ecologie leverde inspiratie en waardevolle inzichten op. De deelnemers waren vooral geraakt  door de ervaring van verbondenheid met de planten, de dieren en elkaar. Mensen met een andere levensstijl worden nogal eens meewarig aangekeken, maar hier was er juist herkenning en erkenning voor de diversiteit aan opvattingen en ervaringen.

Lees meer


Basisschool de Voshaar op bezoek - 2010-06-15

Basisschool de Voshaar op bezoek

O dinsdag 15 juni jl. is de laatste basisschoolklas van dit seizoen op bezoek geweest. Het was een combinatie van groep 7 en 8 die zeer aandachtig deelname an het buitenprogramma o.l.v. Hanneke Verhulst. 

Lees meer


Helofytenfilter trekt bezoekers naar de Stegge - 2010-06-13

Helofytenfilter trekt bezoekers naar de Stegge

Tijdens de open dagen van de biologische landbouw waren diverse mensen via de website lekkernaardeboer.nl gelokt door de aanwezigheid van een helofytenfilter op het terrein. Hierin wordt het afvalwater van de boerderij gezuiverd en teruggevoerd naar de gebouwen.

Lees meer


Open dag 'Lekker naar de boer' goed bezocht - 2010-06-12

Open dag 'Lekker naar de boer' goed bezocht

 

Tijdens het weekend van 12 en 13 juni bezochten tientallen belangstellende Aarde-Werk de Stegge. Velen waren nieuwsgierig naar de werking van de zonnepanelen en waren getroffen door de schoonheid van de hooiberg.

 

Lees meer


Stroomhuuske feestelijk geopend - 2010-04-05

Stroomhuuske feestelijk geopend

Op Tweede Paasdag is de onlangs gereedgekomen zonnecentrale op het dak van het aardappelafdak officieel in werking gesteld. Diverse belangstellenden kwamen kijken naar de ligging, werking en opbrengst van de twintig zonnepanelen. 

Lees meerNieuwsbrief?

Schrijf u hier direct in voor onze digitale nieuwsbrief.
Quotes

"Complimenten! Superrelaxte vibe hier, heel inspirerend..."


Quotes


Quotes

"Zeer positief, ontspannen, leerzaam, open, inspirerend, gezellig, lekker fysiek werk en intelligent gezelschap."


Quotes

"Ik heb hier de bevestiging gekregen dat dit duurzame leven me goed doet."


Quotes

"Interessant om de spanning te voelen tussen ongezonde gewoonten en bewust gezond leven."'