FAQ (Frequent Asked Questions)

Waar staat Aarde-Werk 'de Stegge' voor?

Aarde-Werk 'de Stegge' is een boerderij en tuinderij die samen met het hele terrein zo ingericht zijn dat bezoekers een beeld krijgen van een duurzaam leefsysteem. De stichting wil mensen stimleren tot een duurzame leefstijl in school, huis en bedrijf.

Wat is jullie drijfveer?

Onze verwondering over de pracht en de bijzondere ordening van de natuur, onze bezorgdheid over de wijze waarop we mondiaal de grondstoffen er doorheen jagen en onze zorg over de klimaatverandering en de grootschalige landbouw gebaseerd op monocultures.

Hoe lang hebben jullie gewerkt aan de realisering van de schoppe als cursusruimte en groepsaccomodatie?

Ons eerste plan is in 2006 ingediend bij de gemeente. Elk jaar bleek dat het langer ging duren. Uiteindelijk begon de bouw in juli 2012 en werd de schoppe op 24 augustus 2013 officieel geopend door Betty Wassink van stichting Marketing Winterswijk,

Hoe lang zijn jullie al bezig met de Praktijkschool?

In 2009 zijn we gestart en sindsdien hebben we al vele open dagen, landervaringsweken, 'brood en soep' activiteiten georganiseerd en enkele cursussen en trainingen gegeven. We wonen sinds september 2009 in de boerderij.

Waarom propageren jullie permacultuur?

Omdat we zien dat de huidige grootschalige landbouw met zijn monocultures geen oplossing op lange termijn kan bieden voor het wereldvoedselvraagstuk. Dit systeem richt de bodem te gronde en is totaal afhankelijk van aardolie waarvan de voorraden steeds sneller slinken. Permacultuur biedt een nieuwe (tevens oude) manier om met de grond en de elementen om te gaan. Het leert mensen alles in kringlopen te denken en te ontwerpen. Dat voorkomt afval en zorgt voor een levende bodem en meer opbrengst per m2 door de cultuur in verschillende lagen. Lees verder over permacultuur.


workshop pizza-oven bouwen