Openingstijden

U kunt ons vrij bezoeken zonder rondleiding tijdens schoolvakanties van maandag- zaterdag. 's Zondags zijn we gesloten.

Voor een rondleiding (max 20 deelnemers) vragen we € 75,- (1,5 uur) en daarvoor graag telefonisch (06 48355663) een afspraak maken.

U kunt ook uzelf rondleidng met hulp van een 'rugzakje' met tips en plattegrond, matje en kussentje, om zelf het terrein te beleven. (€ 5,- pp.)

Ontdekken en beleven op het terrein voor jong en oud

logo nl winterswijk

Beleven begint al meteen als je het terrein van de Praktijkschool voor Duurzaamheid op komt. Een ouderwetse hooiberg steekt boven de bomen uit en dat maakt nieuwsgierig. Verderop valt je oog op een authentiek nagebouwde aardappelschuur en in de wei een kikkerpoel met een vlot. 

Genieten van de natuur en ook nog van alles leren

Voor € 15,- koop je een gezinskaart en Je kunt met het hele gezin een heerlijke (mid)dag doorbrengen op het terrein. Voor de leeftijdsgroepen 4-7 jr., 8-12 jr. en 13+ krijg je een speurtocht, resp. puzzelroute of een ontdekkingstocht mee.

Kom je alleen dan betaal je € 5,- en krijgt een rugzakje mee voor een  "Trektocht door het Hier & Nu", dat je helpt de aanwezige natuur op bijzondere wijze te ervaren. Alle zintuigen komen daarbij aan bod. In het rugzakje zitten tips, een plattegrond en hulpmiddelen om lekker te zitten of te liggen. Een bijzonder avontuur! 

Duurzaamheid in de praktijk zien

Je kunt op het 2 hectare grote terrein met het rugzakje rondlopen en van alles leren over duurzaamheid. Je kunt ontdekken hoe de natuur zich steeds diverser ontwikkelt. Alles is ontworpen op basis van de principes van permacultuur: alles werkt in kringlopen van voedsel, water en energie. Elk jaar groeit de biodiversiteit op dit bijzondere terrein. Er liggen twintig zonnepanelen op de aardappelschuur en tien ervoor op de grond (bekijk grafieken met opbrengstcijfers), het afvalwater wordt in een helofytenfilter gereinigd en hergebruikt in de toiletten, de cv brandt op in de omgeving geoogst snoeihout. Genoemde elementen worden met informatieborden toegelicht. Kinderen kunnen zich ook vermaken op het land met behulp van daartoe ingerichte speelnatuur. Volwassenen worden al snel geraakt door de kleuren, geuren en zoemgeluiden. vast een voorproefje? Bekijk de fotoboeken van het terrein, de cursusruimte en de activiteiten.

Een lokale houtkunstenaar versierde de wei. Hij construeerde twee uitkijkstoelen, een bij de poel en een in het voedselbos, geschikt om wat te mijmeren in het groen. Hij verrrijkte het terrein met enkele 'wilgenhutten' die bestaan uit in een cirkel geplante dikke wilgentakken die elk jaar verder uitlopen en ook om de twee of drie jaar gesnoeid worden. Ook ontwierp hij twee Eiffeltorentjes bij de vuurplaats. In bijgaand filmpje kun je zien hoe deze wilgencreaties zijn gebouwd.


workshop pizza-oven 2017

Quotes

"Ik heb hier de bevestiging gekregen dat dit duurzame leven me goed doet."


Quotes

"Interessant om de spanning te voelen tussen ongezonde gewoonten en bewust gezond leven."'