Bouwen met stro... de techniek in praktijk 31 augustus-1 september

We gaan het weer doen: bouwen met strobalen.. dat schiet lekker op! In een weekend bouwen we een heel bouwwerk op.  Met een baksteen in verband leggen, leg je per steen een muurafstand van 28  cm breed bij 10 cm hoog bij. Onze strobalen meten 90 x 40 cm.!

 

img 1414

Met 170 strobalen verwachten we de gehele hooiberg van een nieuwe 'buitenmuur' te kunnen voorzien, met 2 nieuwe ramen erin en alles keurig samengeperst. De nieuwe balen zullen dan naar verwachting nog (veel) langer meegaan dan de huidige die nu al 12 jaar dienst hebben gedaan..

We beginnen natuurlijk met 'slopen' . Het is eenvoudig, stil en nuttig werk, want de oude balen worden bodembedekking voor onze esgrond: die gaat er met sprongen op vooruit, want al die extra koolstof is prima voor het bodemleven. Ik ben wel benieuwd hoeveel vogelnesten of sporen daarvan we zullen tegenkomen, want de duiven, merels, roodborsten en mezen hebben een interessante gatenkaas in de stro-muren achtergelaten..

De nieuwe stromuur zal waarschijnlijk weinig toegang bieden aan de vogels, en daarom zou het leuk zijn, als een paar deelnemers ondertussen van afvalhout nieuwe nestkasten in elkaar zetten die we langs de bovenzijde van de strowanden onder het dak kunnen bevestigen... Als het een beetje vlot, kun je er natuurlijk best een extra maken om mee naar huis te nemen...

Wie? Onder leiding van Wouter Klijn, ervaren strobouwer van Strobouw Nederland, gaan we aan de slag met de strowanden van de hooiberg. Je hoeft geen ervaring te hebben met strobalenbouw, maar het mag natuurlijk wel. 

Wanneer? Het eerste weekend van september (31 aug/1 sept.) gaan we met de strobalen en nestkasten aan de slag.

Wat? We werken met plezier en stevig door, zodat het geheel aan het eind van het weekend 'staat'. Strobalenbouw houdt in: eerste de oude balen verder afbreken, sjouwen met (hanteerbare nieuwe) strobalen, deze goed plaatsen en/of langs een ladder omhoog hijsen en dan plaatsen. De wanden onder spanning brengen met hulp van houten latten. De 2e hands-ramen in de bouw plaatsen. De oude balen misschien op het boomgaard-terrein brengen en eventueel het stro daar verspreiden. 

Kosten? We vragen een bijdrage voor het logies op de Stegge: €25,- pp. of in een eigen meegebracht tentje € 10,-. De cursuskosten van Strobouw Nederland betalen we samen met Aarde-Werk de Stegge, 50 % voor de Stegge, de andere helft (€400,-)wordt gedeeld onder de deelnemers..      Uitgaande van 8 deelnemers € 50- pp. 

Aarde-Werk de Stegge levert de ingredienten voor de vegetarische catering, grotendeels uit de biologische moestuin, we koken samen.

Tijd?  Zaterdag 31 augustus 10.00 tot zondag 1 september 17.00


Inschrijfformulier